Споживання газу в 2035 році зросте на 50%

Понеділок, 6 червня 2011, 19:38

Світове споживання газу в 2035 році виросте у 1,5 раза.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням  на огляд Міжнародного енергетичного агентства World Energy Outlook.

Світовий попит на газ складе до 2035 року 5,1 трильйона кубічних метрів, що вище поточного рівня на 1,8 трильйона. Таким чином, МЕА підвищило свій торішній прогноз на 0,6 трильйона кубічних метрів.

Частка газу в загальному обсязі споживаних енергоносіїв в 2035 році зросте з сьогоднішнього 21% до 25%.

Реклама:

Основним двигуном зростання попиту на газ стануть країни Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), забезпечивши до 2035 року 80% зростання споживання "блакитного палива".

Попит на газ у Китаї, що приблизно рівний сьогодні попиту у Німеччині, зросте до обсягів споживання всього Євросоюзу в 2010 році. Подвоять споживання газу країни Близького Сходу. Попит в Індії зросте в чотири рази.

Проте МЕА зазначає, що нинішній рівень світових запасів газу зможе з легкістю забезпечити зростання споживання. Основними постачальниками газу будуть Росія, Каспійський регіон, Близький Схід, Китай, Північна Америка, Африка.

Найбільшим виробником газу до 2035 року залишиться Росія, її видобуток збільшиться на 220 мільярдів кубічних метрів, з огляду на видобуток на Ямалі, Штокмані і у Східному Сибіру. Видобуток ж у традиційних регіонах Росії продовжить падати.

Видобуток на родовищах Східного Сибіру і Далекого Сходу дуже дорогий, проте Китай, зазначають аналітики МЕА, готовий купувати газ за вищими цінами.

Інвестиції в газотранспортну інфраструктуру виростуть до 8 трильйонів доларів, що на 12% перевищує прогноз 2010 року.

Перенасичення ринку газу, відмічене МЕА у 2010 році, зникне в 2015 році.

Нетрадиційний газ забезпечить 40% зростання попиту. Його постачальниками будуть Австралія, Північна Америка, Китай.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!