Москва погрожує відключити Лукашенку світло

Вівторок, 28 червня 2011, 11:12

Російська компанія "Інтер РАО" збирається відключити постачання електроенергії Мінську з півночі 29 червня.

Про це повідомив офіційний представник російської монополії в галузі експорту електроенергії, передає російська служба Бі-бі-сі.

"Повністю заборгованість не погашена, тому з 00:00 29 червня ми змушені припинити поставки електроенергії до республіки Білорусь", - зазначили в компанії.

"Але ми розраховуємо на конструктивний діалог, сподіваємося, що це тимчасові проблеми і розуміємо, що вони безпосередньо не залежать від нашого партнера - "Біленерго", - додав співрозмовник інформаційної служби.

Представник компанії припустив, що якщо Мінськ погасить борг протягом вівторка, то постачання буде відновлене.

Експортована з Росії електроенергія займає тільки 12% в балансі добового споживання Білорусії, тому експерти не очікують, що рішення Москви припинити поставки серйозно позначиться на ситуації в країні.

Холдинг "Біленерго" повинен був погасити заборгованість перед Москвою до 20 червня, проте попросив відстрочити платіж до 5 липня через кризу в країні і брак валюти.

Загальний борг Білорусії за електрику становив 1,8 мільйона рублів (близько 65 мільйонів доларів), він накопичився за три місяці - з березня до травня.

При цьому 600 мільйонів рублів заборгованості за березень Мінськ уже повернув. Друга частина суми - за квітень - повинна була надійти Москві до 8:30 вівторка. Ще 600 мільйонів рублів за травень "Інтер РАО" чекають до 5 липня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!