НБУ позбавили зобов’язання викуповувати ОВДП проблемних банків

Четвер, 2 червня 2011, 11:50
Верховна рада зробила крок до виконання однієї з низки вимог, що були висунуті МВФ до України для отримання чергового траншу кредитних коштів.

Зокрема, парламент схвалив у першому читанні урядовий законопроект № 8439 про скасування обов'язкового викупу НБУ "рекапіталізаційних" облігацій (ОВДП) за їх номінальною вартістю, передає DT.UA.

"За" дане рішення проголосувало 252 народних депутатів України, зареєстрованих у сесійній залі в четвер, 19 травня.

Як говориться в пояснювальній записці до документа, прийняття змін забезпечить виконання українською стороною умов спільної з МВФ програми stand-by, згідно з якою Україна повинна отримати черговий транш кредитних коштів у розмірі близько 1,5 мільярда доларів.

Законопроект № 8439 від 22 квітня 2011 року, зокрема, вносить зміни до ст.2 закону "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".

Реклама:

Цими змінами пропонується вилучити  норму про обов'язковий викуп Нацбанком за номінальною вартістю облігацій внутрішньої державної позики, випущених для рекапіталізації проблемних банків - Укргазбанк, "Родовід Банк" і банк "Київ".

Вищевказаним "антикризовим" законом у 2008 році було встановлено, що держава може брати участь у формуванні та/або збільшенні статутних капіталів банків шляхом придбання акцій первинної емісії (часток у статутному капіталі) банку чи акцій додаткової емісії (додаткових вкладів ) банку в обмін на державні облігації України та/або придбання зазначених акцій за кошти державного бюджету.

Саме ці облігації і підлягали обов'язковому їх викупу Нацбанком за їх номінальною вартістю протягом п'яти банківських днів з дня надходження пропозиції щодо їх викупу.

Справа в тому, що ця норма, затверджена антикризовим законом у листопаді 2008 року, повинна була припинити свою дію з початку нинішнього року.

Однак її дія була відновлена грудневими законодавчими нововведеннями.

А оскільки існування цієї норми ставить під сумнів операційну незалежність НБУ, українська влада повинна її відмінити до моменту виділення наступного траншу, тобто, до кінця березня-середини квітня (як планувалося спочатку).

Нагадаємо, що для збільшення статутних капіталів трьох рекапіталізованих державою банків, були випущені ОВДП на суму близько 17,2 мільярда гривень, які й були внесені до статутників банків.

Надалі Нацбанк повинен був викупити їх за номінальною вартістю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: