Китай дасть Білорусі мільярд доларів

Вівторок, 14 червня 2011, 12:04

Білорусь і Ексімбанк Китаю підписали кредитні угоди на суму 1,058 мільярда доларів для фінансування трьох спільних проектів.

"Сьогодні ми підписали три кредитні угоди з Експортно-імпортним банком Китаю на загальну суму 1,058 мільярда доларів", - заявив заступник прем'єр-міністра Білорусі Анатолій Тозік, інформує "Інтерфакс".

"Це дуже важливі та актуальні для нас проекти", - підкреслив він.

Віце-прем'єр пояснив, що перша угода стосується надання кредиту за проектом будівництва "під ключ" заводу з виробництва сульфатної біленої целюлози на базі ВАТ "Свєтлогорський ЦКК".

Реклама:

Проект буде реалізований спільно з китайською корпорацією САМС.

Потужність заводу становитиме 400 тисяч тонн продукції на рік.

Тозік зазначив, що загальна вартість проекту становить 700 мільйонів доларів, китайський кредит - 654 мільйони доларів.

"Але не виключено, що і решту прокредитує китайський партнер", - сказав він.

За словами віце-прем'єра, проект будівництва заводу є одночасно імпортозаміщувальним та експортно-орієнтованим проектом.

Він пояснив, що потреби Білорусії складають до 200 тисяч тонн такої продукції на рік, тому інший обсяг виробництва підприємства передбачається експортувати.

"Ми опрацьовуємо питання погашення кредиту шляхом поставки цієї зайвої целюлози", - сказав він, відзначивши, що Китай імпортує значні обсяги цієї продукції.

За словами віце-прем'єра, термін реалізації даного проекту становить 2 роки, роботу планується розпочати в поточному році.

Тозік підкреслив, що китайська сторона пропонує вигідні для Білорусії умови кредиту.

Крім того, підписано кредитну угоду з фінансування проекту реконструкції автодороги Жлобин-Гомель. Сума кредитної угоди становить 340 мільйонів доларів.

Третя кредитна угода стосується фінансування проекту електрифікації ділянки Білоруської залізниці Жлобін-Осиповичі, сума кредиту становить 64 мільйони доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: