"Північний потік" окупиться через 14-15 років

Неділя, 8 травня 2011, 13:42

Газопровід "Північний потік" окупиться через 14-15 років.

Про це заявив керуючий директор консорціуму Nord Stream - реалізує "Північний потік", Маттіас Варніг в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

"У нас довгострокове фінансування з горизонтом порядку 14-15 років, і після цього терміну ми вже плануємо бути в прибутку", - зазначив Варніг, нагадавши, що "Північний потік" потребує прямих інвестицій на суму 7,4 мільярда доларів.

Глава консорціуму також підкреслив, що у зв'язку з подіями в Північній Африці і аварією на японській атомній електростанції (АЕС) запуск газопроводу буде сприяти зміцненню енергетичної безпеки Європи.

Реклама:

Нагадаємо, напередодні компанія Nord Stream AG повідомляла, що остання труба першої нитки газопроводу "Північний потік" покладена на дно Балтійського моря відповідно до графіка.

Будівництво велося 13 місяців. Три секції, з яких складається перша нитка, будуть з'єднані між собою прямо на морському дні у водах Фінляндії та Швеції влітку 2011

Початок транспортування природного газу безпосередньо з Росії в Євросоюз по новій газопровідній системі намічено на IV квартал 2011 року.

Будівництво другої, паралельної, нитки буде завершено в 2012 році.

Після завершення будівництва обох ниток в кінці 2012 року "Північний потік" зможе транспортувати з Росії до Європи 55 мільярдів куб. м газу на рік, що достатньо для забезпечення 26 мільйонів домогосподарств.

Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG, утворене з метою планування, будівництва і подальшої експлуатації морського газопроводу.

Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding та E. On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська NVNederlandse Gasunie і французька GDF Suez SA (по 9%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: