МЗС: конфлікт із Чехією не вплине на експорт

Вівторок, 17 травня 2011, 13:59

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко упевнений, що дипломатичний конфлікт, який виник у відносинах із Чехією, не вплине на експорт українських товарів у цю країну.

Про це він заявив після засідання ради експортерів при МЗС, повідомляє агентство "Українські новини".

"Я думаю, що жодного впливу на експорт нашої продукції в Чехію ці події не матимуть", - сказав Грищенко.

У свою чергу, директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин знову підкреслив, що Україна була здивована реакцією чеської сторони на оголошення персонами нон-ґрата двох чеських дипломатів.

Реклама:

"Україна надала більш ніж вагомі докази того, що полковник і майор - військові аташе - дійсно займалися протиправною діяльністю, зловживали своїм дипломатичним статусом... Ми дуже шкодуємо, що у відповідь було ухвалено рішення про оголошення персоною нон-ґрата військового аташе України в Чехії", - сказав Волошин.

Він підкреслив, що чеська сторона при цьому не виступила з обвинуваченнями українського аташе, а заявила, що оголошення його персоною нон ґрата є лише відповідним кроком.

За його словами, МЗС сподівається, що ця ситуація не вплине на україно-чеські відносини.

"Ми не схильні розглядати всю цю історію в контексті двосторонніх відносин, ми дуже сподіваємось, що вчора була поставлена крапка. Так, неприємно, що вона була поставлена таким чином, однак ми не збираємось якусь ескалацію вживати. Ми виходимо з того, що Чеська Республіка є важливим партнером України в контексті двосторонніх відносин і в контексті наших євроінтеграційних відносин", - додав Волошин.

При цьому він підкреслив, що ситуація із чеськими дипломатами є важливим сигналом для всіх партнерів.

"Які б дружні відносини не були в нас із країнами, якщо їхні дипломатичні представники на території України займаються шпигунством, вони будуть за це покарані", - заявив Волошин.

При цьому він підкреслив, що українські дипломати на території іноземних держав шпигунством не займаються.

Як повідомлялося, раніше Чехія оголосила персоною нон ґрата співробітника посольства України.

13 травня МЗС вручило тимчасовому повіреному в справах Чехії в Україні Вітезславу Півоньці ноту про оголошення персонами нон ґрата двох співробітників військового аташату Чехії в Києві у зв'язку зі здійснення ними дій, несумісних із положеннями Віденської конвенції про дипломатичні відносини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: