Прем'єр бачить гривню стабільною

П'ятниця, 13 травня 2011, 18:53

Прем'єр-міністр Микола Азаров сказав, що курс гривні в 2011 році залишиться близьким до урядового орієнтира 7,95 за долар, незважаючи на нинішню волатильність, пов'язану з "кон'юнктурною" поведінкою учасників ринку.

"Ті параметри, які ми заклали в макроекономічному прогнозі, в тому числі і курс, ми будемо витримувати, і для цього у нас є всі підстави", - сказав Азаров в інтерв'ю Reuters.

На тлі значного зростання попиту на долари, котирування гривні знизилися в середу до 14-місячного мінімуму 7,9950 за долар, що змусило Національний банк у четвер і п'ятницю, після двотижневої перерви, відновити інтервенції американської валюти по курсу 7,9850 за долар.

"Це такі ситуації, які більше пов'язані з кон'юнктурною поведінкою агентів ринку, ніж з фундаментальними проблемами. Ніяких фундаментальних проблем немає", - сказав Азаров.

Реклама:

За його словами, міжнародні резерви Нацбанку зросли до рекордного показника 38,5 мільярда доларів і дозволяють згладжувати тимчасові курсові коливання.

Крім того, уряд сподівається до кінця року домовиться з Росією про зниження ціни на газ, що буде сприяти скороченню дефіциту зовнішньої торгівлі.

"Сукупність багатьох чинників говорить про те, що профіцит валютного рахунку у нас все-таки буде, а це основа для стабільності нашої грошової одиниці", - додав прем'єр.

У той же час Азаров сказав, що влада має намір дотримуватися гнучкої курсової політики, що підтримує експорт: "Ми повинні також відслідковувати ситуацію на валютному ринку, сировинних ринках, це дуже важливо, і коригувати, якщо необхідно нашу політику. Ми повинні завжди думати про те, що наша продукція повинна бути конкурентоспроможною на ринку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: