Тарасюк: приєднання України до Митного союзу неможливе

Четвер, 12 травня 2011, 09:22

Приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану в його класичній формі є неможливим.

Про це заявив голова Комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк у середу під час парламентських слухань на тему: "Про стан і перспективи розвитку економічних відносин з ЄС (зона вільної торгівлі) та Митним союзом", повідомляє агентство УНІАН.

Він зазначив, що, згідно із законом про засади внутрішньої і зовнішньої політики, європейська інтеграція залишається головним зовнішньополітичним пріоритетом України.

Тарасюк нагадав що до кінця 2012 року Україна і ЄС прагнуть шляхом компромісу усунути розбіжності в позиціях сторін.

Реклама:

Він наголосив, що приєднання України до Митного союзу "повністю виключає можливість створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, а відтак і підписання угоди про асоціацію, що неодноразово підкреслювали високопосадовці ЄС".

Тарасюк підкреслив, що "деякі урядовці повинні утримуватися від висловлювання своїх особистих думок, які не збігаються із офіційною позицією уряду, оскільки це викликає занепокоєння в ЄС щодо відданості України задекларованому курсу до європейської інтеграції".

Також міністр заявив, що приєднання України до Митного союзу практично означало б вихід зі Світової організації торгівлі.

Він додав, що в разі виходу України із СОТ наша держава зазнала б не тільки значних фінансових втрат, але й втратила б можливість надалі проводити переговори із цією організацією.

Тарасюк також наголосив, що делегування Україною повноважень формувати єдину митну політику країн-членів Митного союзу наднаціональному органу не відповідає національним інтересам України.

За його словами, у Митному союзі Росія має 57% голосів при вирішенні питань, і в разі вступу України до Митного союзу наша держава не зможе впливати на єдину митну політику.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: