Візит Путіна був копняком для Януковича, поштовхом до ЄC - експерт

Субота, 16 квітня 2011, 13:42

Економіст та аналітик, радник російських та українських президентів Андерс Ослунд вважає, що нещодавні візит Володимира Путіна в Україну став поштовхом наближатися України до ЄС.

"Мені здається, що цей візит Путіна був явним копняком для Януковича, поштовхом наближатися до Європейського Союзу, домогтися зони вільної торгівлі з ЄС", - сказав він в інтерв'ю "Радіо свобода".

За його словами, "існують два конкретні бізнес-інтереси, які зацікавлені в зоні вільної торгівлі з ЄС, - це сталь і хімія, вони в Європі матимуть набагато кращий доступ до ринків. Водночас не ясно, чи такий самий доступ отримає сільське господарство".

В той же час експерт не побачив серйозних пропозицій зі сторони Кремля, які можуть стати цікавими для українців.

Реклама:

"Мені видається, що зараз головним зусиллям Путіна щодо України є зупинити весь транзит нафти та газу через українську територію. Нафта має перекачуватися вже не через "Дружбу", а через балтійські нафтопроводи, а газ - через "Північний потік". Ставлення Путіна до України є зовсім ворожим, зокрема, коли йдеться про газ і нафту", - підкреслив Ослунд.

За його словами, митний союз є непривабливим для України, оскільки країна не може бути впевненою, що отримає хоч якусь користь від вільної торгівлі з цим союзом.

"Україна має дуже великий вплив на російський ринок, і тому Росія вдається до протекціонізму. Митний союз є набагато привабливішим, скажімо, для Киргизстану, який тепер хоче до нього приєднатися. Для Киргизстану це усуне суттєві митні бар'єри щодо Казахстану", - додав економіст.

"Український досвід показує, що коли йдеться про торговельні справи з Росією, це питання великих грошей, і тому інтереси стають важливішими, ніж правила", - резюмував Ослунд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!