Все більше українців вважають "харківські угоди" невигідними - опитування

Четвер, 14 квітня 2011, 16:32

Кількість українців, які вважають "харківські угоди" більш вигідними економічно для Росії, у порівнянні з квітнем 2010 року збільшилася на 15%.

При цьому втричі скоротилося число тих, хто вважає їх більш вигідними для України.

Такі дані випливають з чергової хвилі досліджень громадської думки населення з актуальних питань українсько-російських відносин і річниці підписання "харківських угод", які були проведені з 20 по 31 березня 2011 року компанія Research & Branding Group, повідомляє "Інтерфакс". 

Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим.

Реклама:

Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання, статтю і віком.

Обсяг вибіркової сукупності становив 2078 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки складає + -2,2%.

У цілому на сьогоднішній день відношення українців до підписання в 2010 році у Харкові угод неоднозначне: 38% опитаних ставляться до цього в цілому позитивно, тоді як 31%-дотримується протилежної точки зору.

У регіональному розрізі найбільш позитивно до підписання "харківських угод" відносяться більше половини жителів Південного Сходу, тоді як негативне ставлення до цього переважає у 52% мешканців Західної України.

40% українців оцінюють характер підписаних рік тому угод як переважно поступки з боку України, тоді як 30% опитаних оцінюють їх як взаємовигідні для обох сторін.

Взаємовигідними "харківські угоди" вважають переважно жителі Південного Сходу України - 42%, тоді як сприйняття їх як поступок з боку України переважає серед населення Заходу - 57% та Центру -40%.

Велика частина українців вважає, що політично - 44%, економічно - 44% і в цілому - 42% від підписаних рік тому "харківських угод" виграла Росія.

Через рік після підписання "харківських угод" на 11% скоротилося число українців, які вважають, що в цілому від підписаних угод виграли обидві сторони.

Дві третини українців - 66%, в цілому позитивно сприймають Росію - як братську країну  - 28%, дружню державу - 25% і стратегічного партнера України - 13%.

Близько чверті респондентів - 23%, сприймають Росію як простого сусіда України.

21 квітня 2010 в Харкові президенти України та Росії - Віктор Янукович і Дмитро Медведєв - домовилися про продовження терміну перебування ЧФ РФ в Криму на 25 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!