Shell каже, що Азаров затягує тендер з розробки родовищ

Вівторок, 29 березня 2011, 18:03

Мiжнародна нафтогазова компанiя Shell сподiвається на якнайшвидше оголошення Україною вiдкритого тендера з вiдбору iнвестора на розробку вуглеводневих запасiв на умовах угоди про розподiл продукцiї (УРП), вiдзначаючи затягування термiнiв його пiдготовки.

"М'яч на боцi уряду. Ми сформулювали конкретнi чiткi пропозицiї i просимо прозорий тендер. Я обережно сподiваюся, що до лiта такi тендери будуть", - сказав генеральний директор "Шелл Україна" Патрiк ван Дале на конференцiї Economist у Києвi у вiвторок, передає "Інтерфакс". 

"Але останнiй крок - ратифiкацiя Кабiнетом мiнiстрiв рiшення технiчного комiтету - уже прострочений на три тижнi: чи дiйсно уряд рухатиметься у напрямку УРП?", - додав вiн.

На думку голови компанiї, Українi слiд активнiше рухатися вiд оголошення намiрiв до їх виконання.

Реклама:

Дале зазначив, що Shell  вiрить у можливостi України у разi залучення iнвесторiв на умовах УРП протягом п'яти-десяти рокiв подвоїти видобуток природного газу до 40 мільярдів кубометрів на рiк, або двох третiх вiд потреб. 

Вiн наголосив, що вiд українського уряду iнвестицiї не потрiбнi, оскiльки iноземнi компанiї вiзьмуть на себе ризики робiт з розвiдки родовищ.

Водночас голова "Шелл Україна" вказав на необхiднiсть створення прозорого газового ринку, на який було б забезпечено вiльний доступ до iнфраструктури, i було б ринкове цiноутворення.

Вiн схвалив нещодавнє ухвалення прогресивного закону про газовий ринок, але зазначив, що через затримку iз затвердженням пiдзаконних актiв ринок продовжує працювати як i ранiше.

"На роздрiбному ринку немає рiвних правил для всiх", - констатував Дале, додавши, що заявленi плани уряду щодо лiквiдацiї сiрих схем поки що не реалiзовано.

Голова "Шелл Україна" також зазначив, що компанiя вiдмовилася вiд цiлої низки пропозицiй щодо купiвлi наявних активiв у нафтогазовидобуваннi, оскiльки не має упевненостi в повнiй законностi отримання.

Вiн констатував, що iнвестицiї в нафтогазовидобування в Українi через затримку в реформуваннi становлять близько $150 млн на рiк, тодi як лише для пiдтримки видобутку на нинiшньому рiвнi необхiдно збiльшити їх на порядок.

Як повiдомлялося, на початку березня Shell заявила, що готова брати участь у тендерi з вiдбору iнвестора на умовах УРП для розробки Юзiвської газової площi, оголошення якого тодi очiкувалося у термiн до червня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: