Заборона знаття депозитів відлякає вкладників - банкіри

Вівторок, 8 лютого 2011, 16:29

Асоціація українських банків припускає зниження привабливості строкових депозитів для вкладників у разі введення заборони на дострокове зняття таких вкладів.

Про це повідомляє АУБ, інформують "Українські новини".

"Тверда законодавча заборона на дострокове повернення строкових вкладів може знизити їхню привабливість для клієнтів", - зазначається в повідомленні.

На думку асоціації, оптимальним варіантом вирішення проблеми дострокового вилучення вкладниками строкових депозитів було б законодавче встановлення відмінностей між депозитами до запитання й строковими депозитами із закріпленням права клієнта й банку самостійно в договірному порядку встановлювати механізм і строки повернення (у тому числі дострокового) строкових вкладів.

Реклама:

Це, як вважає АУБ, сприяло б підвищенню рівня свідомості вкладників при виборі банків для розміщення коштів.

Крім того, на думку асоціації, доцільним є законодавче надання Національному банку права на введення тимчасового мораторію на повернення банками вкладів.

"Це питання вимагає формування чітких законодавчих відповідей: за яких умов і на який строк НБУ має право вводити зазначений мораторій", - сказано в повідомленні.

За оцінками асоціації, вжиття таких заходів сприяло б формуванню більш довірливих взаємин вкладників і банків.

На початку лютого НБУ заявив про можливу розробку законодавчої ініціативи щодо заборони на дострокове вилучення строкових депозитів.

Поряд з такою ініціативою НБУ також розглядає другий варіант вирішення проблеми дострокового вилучення вкладниками строкових вкладів: встановлення 30-денного строку, протягом якого банк повинен видати вкладнику строковий депозит.

Відповідні зміни (за першим або другим варіантом) НБУ має намір запропонувати Верховній Раді внести в статтю 1060 Цивільного кодексу.

Нинішня редакція статті 1060 Цивільного кодексу передбачає, що за договором банківського вкладу незалежно від його виду (строковий вклад або до запитання) банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: