Мінекономіки хоче зняти обмеження з експорту кукурудзи

Четвер, 3 лютого 2011, 11:54

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує скасувати ліцензування і квотування експорту кукурудзи, яке діє до 31 березня 2011 року.

Відповідний проект постанови Кабінету міністрів розміщений на веб-сайті міністерства.

Як наголошується в пояснювальній записці до документа, з урахуванням зібраних в 2010 році 11,9 млн. тонн кукурудзи і перехідних запасів урожаю 2009 року загальна пропозиція цієї культури на внутрішньому ринку в 2010-2011 маркетинговому році становить 12,6 млн. тонн.

За підрахунками авторів проекту постанови, фактичні можливості України з експорту кукурудзи до кінця поточного маркетингового року становлять 3,4 млн. тонн, з яких видані ліцензії на експорт тільки 1,7 млн. тонн.

Реклама:

Як повідомлялося, квотування експорту зерна, введене Кабінетом міністрів на початку жовтня 2010 року на термін до 31 грудня 2010 року, в кінці року було продовжене до 31 березня 2011 року.

При цьому сумарний розмір квот збільшено на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн.

Квота на експорт кукурудзи була збільшена з 2 млн. тонн до 3 млн. тонн, пшениці - з 0,5 млн. тонн до 1 млн. тонн.

Міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк днями заявив, що уряд може збільшити квоти експорту зернових на 1 млн. тонн на пшеницю і 1,7 млн. тонн - на кукурудзу, а після березня і зовсім скасувати їх.

Учасники зернового ринку неодноразово заявляли про необхідність скасування квотування експорту кукурудзи, з огляду на її досить велику внутрішню пропозицію в цьому маркетинговому році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!