Білорусь теж починає імпорт гречки з Китаю

Четвер, 24 лютого 2011, 14:56

У Міністерстві економіки Білорусі відзначають, що зростання цін на гречану крупу в країні викликане її дефіцитом на ринку і високими цінами на імпортну крупу.

Виробництво гречки в республіці здійснюється в недостатніх обсягах, йдеться в повідомленні прес-служби міністерства, передає "Дело".

За інформацією Міністерства торгівлі, потреба внутрішнього ринку забезпечується переважно за рахунок ввезення гречаної крупи з Росії та України.

Зважаючи на складні погодні умови в 2010 році врожай зернових культур в Російській Федерації та в Україні значно знизився в порівнянні з попередніми роками, у зв'язку з чим ці держави обмежили експорт зерна та крупи гречаної.

Реклама:

Так, за повідомленням Департаменту по хлібопродуктах Мінсільгосппроду, в 2010 році в республіку завезено гречаної крупи близько 33% від обсягу імпорту в 2009 році.

Беручи до уваги обмеженість ресурсів гречки, поставка гречаної крупи білоруського виробництва на внутрішніму ринку республіки здійснюється відповідно до графіка поставки , погодженим Мінсільгосппродом і Минторгом, запевнили в міністерстві.

Роздрібні ціни на крупу гречану фасовану, вироблену білоруськими підприємствами в лютому 2011року становили від 5670 руб. до 7790 руб / кг у залежності від сорту.

У зв'язку з поставками гречаної крупи з Росії, де відзначається значне зростання цін на неї, роздрібні ціни на крупу гречану на споживчому ринку республіки зросли до 8900-16900 руб / кг.

За повідомленнями Мінсільгосппроду і Мінторгу, в даний час з метою безперебійного забезпечення споживачів гречаною крупою організаціями хлібопродуктів здійснюються процедури закупівлі зерна гречки та крупи гречаної, оптові організації проводять організаційну роботу з закуп гречаної крупи в Російській Федерації, України та Китаї.

До кінця лютого 2011 року очікується поставка гречаної крупи з Китаю, роздрібна ціна на яку з урахуванням витрат з доставки та фасування проектується на рівні 11-12 тис. руб / кг.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!