Європа озброїлася фінансовими "радарами"

П'ятниця, 7 січня 2011, 14:07

У Євросоюзі започаткувано три нові адміністрації із нагляду за ринком фінансів - банками, рейтинговими агентствами, а також за страховими компаніями й пенсійними фондами.

Із 1 січня у європейській співдружності запрацювали нові установи, метою яких є запобігання "збоям" у складних та, як засвідчила криза, недосконалих механізмах фінансів, передає Радіо "Свобода".

Найважливішою серед трьох є "Європейська адміністрація з нагляду за фінансовими ринками", яка базується у Парижі.

Одне з її завдань - слідкувати, щоб не було спекуляцій у роботі рейтингових агентств, а саме ці заклади нерідко, так би мовити, "замовляють погоду" в фінансовому світі.

Реклама:

Наступна, "Європейська банківська адміністрація", міститься у "грошовому серці" Європи, а саме у Лондонському Сіті.

І остання, "Європейська адміністрація зі страхування та професійних пенсій", має свій офіс у німецькому Франкфурті.

"Із приходом кризи ми виявили, що не маємо можливості контролювати фінансову систему на рівні Європи", - пояснила представниця департаменту Єврокомісії, яка опікується справами внутрішнього ринку та послуг, Шанталь Г'юз.

"Тому й сталося так, що ми не зуміли заздалегідь визначити походження проблеми та скоординовано на неї відреагувати. Тому ці нові адміністрації мають гарантувати кращий нагляд, більше злагодженості у діях та більше впливу (на фінансовий ринок) на європейському рівні", - говорить вона.

Тим часом новостворені заклади не замінятимуть аналогічних адміністрацій, які виконують подібну роботу, але на національних рівнях, тобто у кожній із 27 країн співдружності.

Жодна з цих європейських адміністрацій, наприклад, не може примусити якусь із країн фінансово підтримати той чи інший банк, навіть якщо він опинився на межі краху.

Проте у нових наглядових установ буде достатньо важелів, щоб заборонити, скажімо, надання небезпечних кредитів чи інших сумнівних банківських послуг, котрі можуть порушити баланс європейської фінансової системи, каже Г'юз.

"Наприклад, якщо виявиться, що національні наглядові адміністрації не виконують правил, встановлених у європейській фінансовій системі, то наші фахівці одразу вживатимуть необхідні заходи. У термінових випадках європейські установи також зможуть ухвалювати виняткові та невідкладні рішення", - пояснює вона.

Робота цих трьох адміністрацій, як часто повторює їхній фундатор, єврокомісар Мішель Барньє, буде чимось схожа на функціонування радарів протиповітряної оборони.

Щоправда, вони слідкуватимуть не за можливими атаками ззовні, а за тим, щоб у фінансовій системі Європейського Союзу не було нових "збоїв".

І хоча їхня діяльність вже розпочалася, поки що наглядовими структурами керують тимчасові директори, а постійних оберуть тільки навесні.

Характерно, що 60% коштів, які виділятимуть на роботу цих адміністрацій, будуть надходити від самих країн-членів. Решта 40% - із європейського бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!