ООН закликає зняти бар'єри у торгівлі їжею

Середа, 26 січня 2011, 20:21

Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (ФАО) радить країнам-виробникам продуктів харчування не вводити експортні бар'єри для захисту внутрішніх ринків.

Про це заявив директор із політики і розвитку ФАО Річард Чайна, повідомляє агентство Reuters.

"ФАО настійно рекомендує відмовитися від введення експортних бар'єрів, оскільки вони часто є причиною виникнення ще більшої невизначеності і потрясінь на світових ринках і можуть призвести до подальшого глобального зростання цін, у той час як ціни на продукти всередині країни знижуються, і, відповідно, знижуються стимули для виробництва більшої кількості продовольства", - сказав він.

Світові ціни на продукти харчування зросли над рівнем 2008 року в грудні, а індекс цін на їжу продовольчої та сільськогосподарська організації Об'єднаних Націй досяг рекордного значення.

Реклама:

Ціни на зернові показали ралі в січні через побоювання про зменшення пропозиції на ринках цих продуктів, а ф'ючерси на пшеницю досягли на майданчику Euronext нових максимумів у середу.

Нові цінові потрясіння викликають серйозну заклопотаність про наслідки на продовольчих ринках найбільш уразливих країн, йдеться в заяві ФАО.

Раніше агентство опублікувало оновлені рекомендації для країн з економікою, що розвивається, як упоратися з високими цінами на продовольство.

У січні уже мали місце хвилювання через високі ціни на їжу в таких країнах, як Алжир, Йорданія і Судан.

Агентство закликало країни не вживати політичних заходів, які були б корисні у короткостроковому періоді, але які можуть підірвати існуючі ринки і зробити шкідливий вплив в довгостроковій перспективі.

У середньо- і довгостроковій перспективі, тільки інвестиції в розвиток сільського господарства країн, що розвиваються, можуть забезпечити стабільне зростання продуктивності, оздоровлення ринків і підвищення стійкості до зростання міжнародних цін на продовольчі товари, вважає Чайна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!