"Нафтогаз" може заплатити ще одному газотрейдеру

Понеділок, 24 січня 2011, 09:24

"Нафтогаз" не вважає, що повинен сплатити 200 млн. доларів компенсації газотрейдеру Italia Ukraina Gas за рішенням Стокгольмського арбітражного суду.

Про те, що НАК "Нафтогаз Україна" готує апеляційне подання в Апеляційний суд Стокгольма в суперечці з італійським газотрейдером Italia Ukraina Gas, стало відомо з повідомлення монополії в п'ятницю на сайті вісника держзакупівель.

НАК вибрала для представлення її інтересів адвокатську компанію White & Case, яка представляла її інтереси в Стокгольмському арбітражі в суперечці з RosUkrEnergo, пише видання "Комерсант-Україна" .

Italia Ukraina Gas ще 24 січня 2008 року подала позов до Стокгольмського арбітражного суду з вимогою відшкодувати їй збитки від зриву поставок газу.

Реклама:

Контракт між НАК і газотрейдером передбачає щорічне постачання до Угорщини близько 1,3 млрд. кубометрів газу в 2004-2013 роках.

"Нафтогаз" з 2008 року не поставила компанії близько 1 млрд. кубометрів, і в грудні 2010 року суд постановив відшкодувати їй 200 млн. доларів збитків.

У "Нафтогазі" цю інформацію не коментують. Джерело в компанії повідомило, що апеляція буде подана до кінця поточного тижня.

Втім, за словами джерела видання в Міненергетики, враховуючи те, що перший позов програно, шанси виграти суд невеликі: "Ми подивимося, як ще можна вирішити цю проблему. Можливо, проведемо переговори про те, щоб поставити той обсяг газу, який повинні до 2013 року".

Це не перший випадок, коли "Нафтогаз" програє позов в Арбітражному суді Стокгольма.

На початку 2009 року компанія за розпорядженням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко вилучила з підземних сховищ країни 11 млрд. кубометрів газу, які нібито належали RUE.

Підставою для цього стало право вимоги з трейдера боргу в розмірі 1,7 млрд. долара, який "Нафтогазу" переуступив "Газпром".

Але відбір газу в рахунок боргу не був оформлений юридично між "Нафтогазом" і RUE.

Одночасно "Газпром" припинив продаж палива трейдеру, що унеможливило реалізацію контрактів у Європі.

Тим не менш до російської монополії RUE претензій не висувала, зате звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою стягнути 12,1 млрд. кубометрів з НАК.

У червні 2010 року суд підтримав трейдера, а в листопаді Верховний суд України підтвердив це рішення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: