Думка експерта: Криза для більшості банків закінчилася

Понеділок, 10 січня 2011, 15:45

У 2011 році продовжиться приплив депозитів у банківську систему і зростання складе близько 22%, при цьому основна частина буде сформована за рахунок корпоративного сектору.

Такий прогноз висловила аналітик ІК Dragon Capital Анастасія Туюкова у коментарі "Економічній правді".

"На тлі відновлення економіки банки будуть активізувати кредитування (+15% за підсумками 2011 року) з основним фокусом на корпоративних клієнтах. Помітне зростання роздрібного сегменту очікується з середини року, однак більш-менш масові іпотечні кредити не варто чекати раніше 3-4 кварталу наступного року", - зазначила експерт.

На її думку, позитивно на відновленні кредитної активності банків позначиться прийняття законодавчих ініціатив про захист прав кредиторів та роботи з проблемними активами.

Реклама:

Відновлення функціонування валютного форвардного ринку дозволить банкам поліпшити управління своїми валютними ризиками.

"Однозначно важливим чинником розвитку банківського сектора, а саме становлення ринку довгострокових гривневих ресурсів, стане введення другого рівня пенсійної реформи. Проте останнє не варто очікувати раніше 2014-2015 року", - вважає Туюкова.

Водночас, зазначає вона, нещодавні вимоги НБУ щодо збільшення регулятивного капіталу спровокують низку ліквідацій\злиттів\продажів в числі менш великих фінансових установ.

На думку Туюкової, ставки за гривневими депозитами (особливо в роздрібному сегменті) ще продовжать незначне зниження (на 1,5-2 п.п.) на початку 2011 року.

"А от за валютними вкладами, схоже, вже досягнуті мінімальні значення (можливо невелике зниження до 1, 0 в.п.)", - відзначає вона.

Експерт прогнозує, що ставки за кредитами будуть знижуватися, але більш низькими темпами, ніж прибутковість за депозитами.

Також Туюкова очікує у 2011 році повернення більшості банків до прибуткової діяльності, що стане результатом завершення формування резервів під знецінені активи в 2010 році.

Вивільнення сформованих резервів деякими банками, на її думку, може викликати разовий, але досить істотний позитивний ефект на їх фінансовий результат.

"Криза для більшості банків закінчилася, хоча проблеми якості активів досягнуть своєї поворотної точки вже цього року. Ті банки, які витягли урок з попередніх двох років, зможуть на новому якісному рівні розвивати свою діяльність далі, будучи більш ефективними та життєздатними", - підсумувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!