Податковий кодекс набув чинності

Субота, 1 січня 2011, 14:49

Податковий кодекс, за винятком низки його окремих норм, набув чинності.

Документ установлює й регулює загальнодержавні й місцеві податки й збори, а також їх адміністрування, повідомляють "Українські новини".

Кодексом введено автоматичне відшкодування податку на додану вартість.

Оподатковування доходів фізосіб буде здійснюватися за ставкою 15% для осіб із щомісячним доходом до 10 мінімальних зарплат і за ставкою 17% для осіб із щомісячним доходом понад 10 мінімальних зарплат.

Реклама:

З 1 квітня ставка податку на прибуток підприємств знизиться з 25% до 23%, з 2012 року - до 21%, з 2013 - до 19% і з 2014 - до 16%.

ПДВ, відповідно до документа, буде знижено з 1 січня 2014 року з 20% до 17%.

Кодекс передбачає оподаткування доходів фізосіб від банківських депозитів за ставкою 5%, однак цей податок буде уведено з 2015 року.

Крім того, з 2012 року документ передбачає введення податку на нерухомість.

Ставки цього податку встановлюються місцевою владою в таких межах: для квартир загальною площею до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м - на рівні до 1% розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року за 1 кв. м; для квартир понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м - на рівні 2,7% розміру мінімальної зарплати на 1 січня звітного року за 1 кв. м.

Базовий податковий період - 1 календарний рік.

Від сплати цього податку звільняються зареєстровані мешканці квартир площею до 120 кв. м і будинків до 250 кв. м.

Крім того, за рішенням місцевої ради від сплати цього податку можуть повністю або частково звільнятися прибудови до житлових будинків для втримування худоби, птиці й зберігання інвентарю, гаражі, підвали й горища, а також старі й аварійні будинки.

Кодекс не передбачає внесення змін до існуючої системи спрощеного оподаткування.

Як повідомлялося, 3 грудня президент Віктор Янукович підписав Податковий кодекс, прийнятий Радою 2 грудня з урахуванням його пропозицій.

Прийняття першої редакції цього документа спровокувало багатотисячні акції протесту в Києві й регіонах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: