На якісну воду для киян потрібно 7,8 мільярда

Четвер, 4 листопада 2010, 13:02

Київська міська рада затвердила цільову програму "Питна вода Києва на 2011-2020 роки".

За відповідне рішення на засіданні 4 листопада проголосували 106 депутатів.

За словами доповідача з питання Олександра Мазурчака, метою програми є розробка та впровадження комплексних заходів щодо надійного забезпечення мешканців столиці питною водою належної якості.

"Передбачається, що застосування цих заходів на 2011-2020 роки буде здійснюватися за рахунок коштів держбюджету в розмірі 1,7 млрд. гривень, коштів міського бюджету в розмірі 2,5 млрд. гривень, коштів ВАТ "Київводоканал" - 1,2 млрд. гривень та коштів інвесторів - 2,3 млрд. гривень. Загалом для реалізації програми потрібно 7,8 млрд. гривень", - сказав Мазурчак.

Реклама:

Передбачається також здійснювати фінансування програми за рахунок інших джерел.

Виконання Програми, за словами Мазурчака, забезпечить поліпшення санітарно-епідеміологічного та екологічного стану міста, будівництво нових мереж, проведення ремонту та реконструкції існуючих водопровідних мереж, сприятиме запобіганню виникнення аварійних ситуацій та дозволить забезпечити столицю водою належної якості.

Зокрема, Програмою передбачено виконати низку заходів для забезпечення надійного водовідведення і знезараження стоків, провести обстеження стану води, удосконалити водозабори із джерел водопостачання та технології підготовки питної води, розвивати та реконструювати систему питного водопостачання.

"Розроблення програми обумовлене незадовільним екологічним станом поверхневих та підземних джерел питного водопостачання в столиці", - сказав Мазурчак.

Виконання Програми планується здійснити в 2 етапи:

- у 2011-12 роках виконати найважливіші невідкладні заходи: розпочати реконструкцію очисних станцій, системи обробки промивочних вод, організувати перехід на знезараження води гіпохлоридом натрію, розпочати заміну застарілих насосів на насосних станція, закупити необхідне сучасне обрання для ремонту мереж, відновити роботу бюветів тощо.

- у 2013-20 роках передбачається завершити реконструкцію водоочисних станцій, запровадити мікрофільтарцію води на дніпровській водоочисній станції, перейти на комплексні методи знезараження, виконати проектування та будування очисних споруд артезіанської води, запровадити автоматизовану систему управління комплексом водопостачання тощо.

"Я думаю, що при виконанні цієї програми через 10 років у крані кожного киянина буде вода, яка буде відповідати стандарту", - сказав Мазурчак.

Програма розроблена ДП "Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства".

Згідно з проектом рішення, КМДА повинна до 31 грудня розробити доповнення до програми, зокрема щодо забезпечення якісною водою шкільних, дошкільних та медичних закладів.

Українська правда. Київ

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!