Путін запевняє, що не вигадує ціни на газ

Понеділок, 15 листопада 2010, 11:57

Проект будівництва газопроводу "Південний потік" не пов'язаний з поточними цінами на російський газ.

Про це заявив прем'єр-міністр Росії Володимир Путін на прес-конференції в Болгарії, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Проект "Південний потік" ніяк не пов'язаний з поточними цінами на газ", - сказав він.

"У кінцевій ціні, доведеній до споживача, вартість самого російського газу складає від однієї третини до 50%. Все інше - це місцеве оподаткування і маржа посередників", - заявив Путін.

Реклама:

За його словами, він домовився з прем'єр-міністром Болгарії, що питання, яке стосується цін на газ, "буде в полі нашого зору, господарюючі суб'єкти будуть уважно за цим стежити, будуть домовлятися про прийнятні параметри".

Прем'єр Росії звернув увагу на те, що ні РФ, ні уряд Росії, а також господарюючі суб'єкти, в тому числі "Газпром", "не призначають ці ціни (на газ) волюнтаристським адміністративним шляхом".

"Ціни на газ прив'язані до цін на нафту, а ціни на нафту формуються ринкових чином на світових біржах", - зазначив Путін.

"Від цих цін формується і ціна на газ, є відповідна формула ціни, яка визначає кінцевий результат, і це не ціна, яка призначається "Газпромом", яка визначається ринком енергоресурсів у світі і в Європі", - підкреслив він.

Крім того, за словами російського прем'єра, до "Південного потоку" окрім Франції та Італії можуть підключитися інші європейські країни.

"До реалізації цього проекту вже підключені провідні компанії таких європейських країн як Італія і Франція, є пропозиції і від інших наших партнерів в Західній Європі", - сказав він.

У свою чергу глава "Газпрому" Олексій Міллер підкреслив у бесіді з журналістами, що "Газпром" не планує скорочувати свою частку в "Південному потоці" нижче 50%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!