Китай застерігає щодо юаня

Четвер, 14 жовтня 2010, 15:12

Китай висловлює застереження щодо швидкого зміцнення юаня.

Війна слів щодо вартості міжнародних валют зросла вчора, коли китайський прем'єр Вень Жібао попрохав ЄС припинити тиск на Пекін щодо проведення ревальвації юаня, оскільки будь-які раптові зміни можуть викликати серйозні соціальні заворушення в Китаї, пише GUARDIAN.

Виступаючи у Брюсселі, Жібао повідомив, що Китай рухатиметься у напрямку до того, аби зробити його валюту гнучкішою, відкинувши заклики до її швидкої ревальвації.

Це питання домінувало цими вихідними на засіданні МВФ та країн G7 у Вашингтоні.

Реклама:

"Не пресингуйте нас щодо ревальвації юаня, - сказав Жібао в кулуарах лідерам ЄС після свого виступу.- Так, ми збираємося продовжувати реформи".

ЄС і ще більше США критикували Китай за утримування грошової одиниці країни на низькому рівні, що здешевлює китайський експорт у всьому світі і перешкоджає зусиллям західних країн оправитися від рецесії, збільшуючи експорт.

Але Жібао сказав вчора, що китайський торговельний надлишок зі США пояснюється специфічною структурою економік обох країн, а не обмінним курсом юаня.

Він також відзначив, що один з американських конгресменів передбачає соціальні заворушення у Китаї, якщо юань буде швидко ревальвовано.

"Бо багатьом  нашим компаніям-експортерам доведеться у такому випадку закритися", - сказав Жібао.

"Робітники-мігранти змушені будуть повернутися до своїх сіл. Китай вже й так має соціальну та економічну турбулентність, а різка ревальвація може нести загрозу для всього світу", - відзначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!