Влада хоче взяти контроль над доменом gov.ua

Четвер, 16 вересня 2010, 12:10

Голова Державного комітету з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко має намір залучити державу до управління доменом gov.ua.

Цей домен призначений для потреб державних установ і організацій, пише видання "Дело".

У найближчому майбутньому структура управління доменом gov.ua може змінитися.

За словами голови комітету, він запропонував адміністратору домену реформувати систему управління і залучити до цього процесу держоргани, зокрема Комітет.

Реклама:

Для цього Володимир Семиноженко пропонує створити спільне підприємство, засновниками якого стануть Комітет з одного боку і нинішній адміністратор домену - приватна компанія "Хостмайстер" - з іншого.

Як зазначають у комітеті, включити державу до числа соадміністраторів державних доменів цілком логічно і не зашкодить нічиїм інтересам.

Не заперечує проти такого розвитку подій і співзасновник компанії "Хостмайстер" Дмитро Кохманюк.

Цілком імовірно, що погодившись допустити державу до адміністрування домену gov.ua Дмитро Кохманюк намагається залагодити конфлікт навколо домену .ua.

У 2009 році Український мережевий інформаційний центр, заснований Кабміном у 2003 році, подав до Міжнародної корпорації з присвоєння доменів ICANN документи на перереєстрацію права адміністрування національного домену .ua, який у даний час контролюється приватною особою - Дмитром Кохманюком.

Невдоволення його політикою адміністрування доменом не раз озвучували представники Інтернет асоціації України, і адміністратори і реєстратори публічних  доменів.

Нагадаємо, що Дмитро Кохманюк керує доменом .ua із 1995 року.

З цього часу питання переделегування домену піднімалося кілька разів. Головним його ініціатором завжди був УМІЦ.

Зокрема, наприкінці листопада 2009 року голова УМІЦ Юрій Корж заявив, що домен повинен адмініструватися державою, а не приватною особою.

За словами Коржа, передача прав на адміністрування мала відбутися на початку 2010 року, проте цього так і не сталося.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!