СБУ розшукує реєстратора Укргазбанку

Вівторок, 8 червня 2010, 10:46

Проведення зборів акціонерів націоналізованого Укргазбанку знову під загрозою зриву через зникнення реєстратора банку.

Як стало відомо виданню "Комерсант-Україна", реєстратор установи кілька місяців назад змінив фактичну адресу, не повідомивши про це керівництво банку і ДКЦПФР.

У понеділок міноритарні акціонери Укргазбанку внесли до порядку денного засідання зборів акціонерів 17 червня питання про збільшення статутного капіталу.

Крім того, акціонери повинні будуть розглянути питання обов'язкового викупу Укргазбанком своїх акцій, реструктуризації проблемних активів і розподілу прибутку. Нагадаємо, попередні збори, призначені на 28 квітня, не відбулися.

Прес-служба Укргазбанку тоді повідомила, що "з реєстром виникли складності".

За інформацією ДКЦПФР, фактична адреса офісу компанії - вулиця Велика Житомирська, 24а. Однак охоронець в цій будівлі повідомив, що реєстратор з'їхав півтора-два місяці назад.

А за юридичною адресою реєстратора - бульвар Івана Лепсе, 16а - про таке юридичну особу ніхто із співробітників пропускних пунктів не чув.

За словами співробітника банку, який побажав залишитися неназваним, пошуком реєстратора за заявою голови правління Укргазбанку Олександра Морозова про розкрадання реєстру акціонерів зайнялася Служба безпеки України.

Реклама:

У понеділок виданню не вдалося отримати коментар СБУ, мобільний телефон прес-секретаря Марини Остапенко не відповідав, але пан Морозов підтвердив цю інформацію.

"Ця компанія просто зникла, її начебто не існує", - сказав він.

Один з міноритарних акціонерів Укргазбанку на правах анонімності повідомив, що "Реєстратор Кепітал" належить колишнім власникам банку.

"За пару днів до зборів акціонерів у квітні колишні власники Укргазбанку передали реєстратора у власність офшору і поміняли директора на невідомого вихідця з села в Рівненській області", - розповів він.

При цьому, за його словами, документи не були подані ні в Міністерство статистики, ні в податкову.

Пропажу реєстратора міноритарні акціонери Укргазбанку пояснюють конфліктом з основним власником установи - Кабінетом міністрів.

"Наскільки я знаю, Василь Горбаль (голова Львівської облдержадміністрації, який заявляв, що контролює 12% Укргазбанку) був проти вирішення проблеми з активами колишніх власників банку через конфлікт", - сказав один з акціонерів.

Горбаль відмовився повідомити, від кого виходила ініціатива "війни з Кабміном", але відзначив, що Мінфін не хоче вирішувати питання шляхом переговорів.

"Мінфін не врахував, що акціонерний складу Укргазбанку відрізняється від інших капіталізованих урядом. Рекапіталізація Укргазбанку мала істотні відмінності, в першу чергу - не були деноміновані акції. А наявність у банку міноритарних акціонерів вимагає певного формату діалогу", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: