У Януковича розповіли, як зливатимуть "Нафтогаз" і "Газпром"

Понеділок, 3 травня 2010, 00:40

Із двох варіантів об'єднання "Газпрому" й "Нафтогазу України" - продажу української ГТС чи спільного управління нею - офіційний Київ розглядає лише другий варіант.

Про це повідомили джерела в Адміністрації президента, передає ВВС.

Як зазначається, може йтися про створення консорціуму з управління газотранспортною системою України із залученням газотранспортних компаній Росії та Заходу.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що об'єднання російського газового монополіста з "Нафтогазом України" передбачатиме обмін активами "протягом усього газового ланцюга" - від геологорозвідки до розподілу газу кінцевим споживачам.

Реклама:

"Газпром" має досвід реалізації угод на основі обміну активами з німецькими та італійськими партнерами", - сказав він.

Міллер вважає, що за такою моделлю могли б будуватися і відносини між "Газпромом" і "Нафтогазом України".

Голова "Газпрому" зазначив, що "Нафтогаз" володіє підприємствами у видобувній і газотранспортній сферах, а також має підземні сховища.

"У "Газпрому" - також значні активи, і ми готові розглянути можливість обміну цими активами. Фактично, це і є об'єднання двох компаній", - говорив Міллер, додаючи, що Україна таким чином могла б отримати доступ до "величезних ресурсів" "Газпрому".

На запитання про те, чи за цією схемою "Газпром" братиме участь у модернізації ГТС України, Міллер сказав, що у нього у цьому питанні немає навіть сумнівів.

"Ми будемо зацікавлені у тому, щоб інвестувати в газотранспортну складову", - наголосив він.

Як відомо, об'єднати "Газпром" і "Нафтогаз України" запропонував російський прем'єр Володимир Путін прем'єру України Миколі Азарову після засідання міжурядової комісії у Сочі 30 квітня 2010 року.

Глава адміністрації президента Сергій Льовочкін заявив, що президент України Віктор Янукович не давав Азарову директив з цього приводу в переддень переговорів.

Водночас, Кабінет міністрів повідомив, що вже у травні 2010 року Україна має намір розпочати модернізацію своєї газотранспортної системи.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко згодом, що для цього є кошти. Він підкреслив, що йдеться виключно про власні ресурси, без залучення кредитів і позичок.

За неофіційною інформацією, офіційний Київ готується на саміті президентів України і Росії 17-18 травня 2010 року обговорювати подальшу долю української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!