Уряд знову змінює правила розмитнення газу

П'ятниця, 19 лютого 2010, 15:53

Кабінет міністрів планує врегулювати процедури розмитнення імпортного газу, який виробники міндобрив можуть закуповувати в нерезидентів у обхід НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомив заступник директора департаменту хімічної промисловості Міністерства промполітики Микола Семіряжко, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Врегулювати це потрібно, бо за діючими процедурами Державна митна служба зобов'язана проводити митне оформлення імпортного газу тільки для "Нафтогаз України", - пояснив чиновник. 

Він додав, що зміни в процедуру розмитнення уряд розглядав на засіданні 11 лютого. Тоді пропозиції відхилили через Мінпаливенерго, яке просило розширити географію країн постачання газу, не обмежуючись центральною та середньою Азією. 

Реклама:

За його словами, зауваження вже узгоджені і доопрацьовані зміни повторно надіслані в уряд. 

"На найближчому засіданні, думаю, будуть прийняті ці зміни", - припустив він.

Крім цього Семіряжко повідомив, що виробники азотних міндобрив домовляються про закупівлі газу в країнах Середньої Азії. Зокрема, сіверськодонецький "Азот" провів переговори з узбецькими компаніями.

Як відомо, уряд 2009 року дозволив шести підприємствам-виробникам азотних добрив закуповувати газ у нерезидентів. Дозвіл подовжений на 2010 рік. 

Комплекс виробників азотних мінеральних добрив країни складається з шести заводів: Сіверськодонецьке об'єднання "Азот", Одеський припортовий завод, концерн "Стирол", "Дніпроазот", "Рівнеазот" та "Азот" у Черкасах. 

У собівартості азотних добрив природний газ становить близько 75%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!