Азійська орієнтація експорту допоможе відновити економіку?

Четвер, 18 лютого 2010, 10:55

Орієнтованість українського експорту на країни СНД і Азію буде сприяти більш швидкому відновленню економіки України в порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи (ЦСЄ), які найбільше залежать від попиту в Західній Європі.

Таку думку висловлює економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан, повідомляє прес-служба компанії.

За словами Бєлан, на відміну від інших країн ЦСЄ, зовнішні торговельні потоки України були традиційно орієнтовані в напрямку країн СНД, зокрема, Росії, і набагато менше залежали від попиту в Західній Європі, хоча західноєвропейський регіон був також одним з основних ринків збуту українських товарів.

Так у 2002-2007 роках, нагадує експерт, більша частина українських товарів експортувалася в країни СНД (30% загального обсягу), а частка Західної Європи в експорті України становила 22%.

Реклама:

У той же час країни ЦСЄ постачали в західноєвропейський регіон від 50% (країни Прибалтики) до 80% (Польща, Чехія) експорту.

Бєлан зазначає, що глобальна економічна криза не тільки привела до різкого скорочення обсягів українського експорту, але і вплинула на його географічну структуру, ще більше знизивши залежність економіки України від Західної Європи і збільшивши значимість країн СНД та Азії.

За результатами 2009 року питома вага Західної Європи в експорті товарів знизився до 16,5%, у той час як частка СНД і Азіатських країн виросла до 34% і 25% відповідно (з 30% і 11%).

Останні огляди розвитку світової економіки вказують на те, що локомотивом пост-кризового глобального відновлення стануть країни Азії, в той час як економіка Західної Європи зростатиме повільно.

Так, за прогнозом Міжнародного Валютного Фонду, в 2010 році зростання ВВП в азіатських країнах складе 8,4%, в тому числі економіка Китаю виросте на 10%, а Індії - на 7,7%. У той же час зростання ВВП Єврозони прогнозується всього лише на рівні 1%.

За оцінкою МВФ, країни СНД продемонструють зростання на рівні 3,8%, значною мірою завдяки Росії, яка є найбільшим торговим партнером України, споживаючи 24% усього українського експорту.

"Таким чином, завдяки орієнтації експортних потоків в напрямку СНД і Азії, Україна зможе більшою мірою скористатися економічним відновленням Китаю, Індії, які стрімко розвиваються, а також багатих нафтою Росії та Казахстану", - наголошує експерт.

За її словами, це буде сприяти якнайшвидшому відновленню української економіки, яка зросте на 4% в 2010 році і на 4,5% в 2011 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!