Європа вступила в новий рік із старими боргами

Понеділок, 4 січня 2010, 19:15

Європа в результаті кризи банківської системи та економічної рецесії вступає в 2010 рік у стані боргової кризи.

При цьому рейтингові агентства готові до подальшого пониження рейтингів боргових рейтингів, пише видання "Дело" з посиланням на The Wall Street Journal.

Стан держфінансів у половині з 16 країн єврозони може бути нестійким, попереджає Єврокомісія.

Очевидно, що в найближчі роки європейські уряди будуть шукати якийсь баланс у вирішенні гострих проблем держборгу і дефіцитів, при цьому намагаючись не поставити під загрозу відновлення економіки.

Навіть найбільші оптимісти в Брюсселі і Франкфурті розуміють, що це буде складний процес, тим більше, що рейтингові агентства готові до подальшого зниження боргових рейтингів.

Були знижені рейтинги Греції та Іспанії. Те ж саме може чекати Ірландію, Португалію. Є ризик і більш масового зниження рейтингів, якщо уряди європейських країн не призведуть до ладу фінансової системи.

Агентство Fitch в грудневому звіті попередило, що зокрема можуть бути знижені рейтинги Великобританії (яка не входить до зони євро), а також Іспанії та Франції (входять до єврозони), якщо в 2010 році вони не сформулюють більш реальні програми консолідації бюджету.

У той час як валютний союз стикається з першим серйозним випробуванням фінансової стійкості, фінансові ринки хеджують позиції.
Євро завершив 2009 рік падінням з максимумів, досягнутих за рік, пише пише The Wall Street Journal.

Економісти побоюються, що на усунення бюджетних руйнувань можуть піти роки. Рецесія, яка почалася в єврозоні в середині 2008 року, призвела до скорочення податкових надходжень і спровокувала зростання витрат на соцзабезпечення.

Інвестори вимагають підвищених премій за боргами країн з високим рівнем боргу та дефіциту. Урядам це загрожує збільшенням витрат з обслуговування боргу, що ще більш збільшує навантаження на бюджет.

Є також побоювання з приводу загрози "подвійного дна" рецесії, у випадку якщо уряди неправильно виберуть темпи та терміни бюджетної консолідації та заглушать економічний підйом. Але при цьому непокоїть і перспектива зниження рейтингів і зростання ризику дефолтів у разі зволікання.

За регіоном в цілому в 2009 році рівень бюджетних дефіцитів виріс до 6,4% ВВП у порівнянні з 2% роком раніше. Згідно із прогнозами ЄС, цей показник підвищиться майже до 7% в 2010 році.

Голова ЄЦБ Жан-Клод Тріше висловив побоювання, що безконтрольні державні запозичення можуть перешкодити йому в боротьбі з інфляцією.

Реклама:

Але чиновники ЄЦБ також визнають, що для таких країн, як Греція та Іспанія, можливо, буде потрібно швидше вживати заходи щодо скорочення дефіцитів та обсягів боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: