У Ющенка знову очікують маніпуляцій з бюджетом

Понеділок, 21 грудня 2009, 20:43

Відсутність бюджетного кодексу і пов'язані з ним ризики можуть призвести до неприйняття бюджету на 2010 рік

Про це йдеться  в аналітичній записці на веб-сайті президента.

Бюджетна політика до прийняття закону про бюджет на наступний рік буде здійснюватися поза межами чинного правового поля, а отже повністю в ручному режимі, наголошується в записці.

"Вимога бюджетного кодексу щодо фінансування витрат лише на цілі, одночасно передбачені в законі про бюджет на 2009 рік і проекті закону, поданому урядом до парламенту, не може бути реалізованою, оскільки відповідний проект закону у Верховній раді відсутній", - говориться в повідомленні.

Реклама:

В секретаріаті президента підкреслюють, що суттєвий дисбаланс у І кварталі між доходами та видатками створює ризик недофінансування навіть захищених статей бюджету.

"За прогнозною оцінкою, доходи І кварталу по загальному фонду державного бюджету складуть близько 38 млрд. грн., а видатки лише по захищених статтях - 51 млрд. грн.", - зазначається в записці.

Аналітики секретаріату зауважують, що покривати дефіцит через запозичення заборонено Бюджетним кодексом, а залишки коштів на початок наступного року будуть практично відсутні.

"Здійснення приватизації на початку року також є нереальним", - стверджуть в секретаріаті.

При цьому не будуть виплачені в повному розмірі пенсії (на рівні, встановленому з листопада), говориться в аналітичній записці

Передбачений у розрахунку обсяг трансфертів Пенсійному фонду буде недостатній для повного покриття дефіциту Пенсійного фонду, оскільки в цьому місяці крім бюджетних трансфертів для забезпечення виплати пенсій з Єдиного казначейського рахунку надано 1,7 млрд. грн. позички, вважають в секретаріаті.

Намагання рятувати ситуацію змушуватиме уряд вдаватися до різного роду маніпуляцій, якими, впевнені вони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: