Західні банки мають намір обмежити Східну Європу

Четвер, 17 грудня 2009, 13:18

Проблеми західних банків можуть підштовхнути їх до вилучення коштів із східноєвропейських країн.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету The Wall Street Journal.

Це, на думку економістів, може негативно позначитися на курсах національних валют таких країн, як Чехія, Угорщина та Польща.

Чеська крона, угорський форинт і польський злотий помітно ослабли за минулий місяць в міру того, як банківські системи Греції та Австрії, тісно пов'язані із східноєвропейськими економіками, продовжили відчувати негативний вплив фінансової кризи.

Реклама:

"Ми все ще не можемо виключити можливість різкого вилучення капіталу з цього регіону", - відзначила аналітик Deutsche Bank Джилліан Еджворт.

Грецькі банки, які відчувають все більшу залежність від екстреного кредитування з боку Європейського Центробанку (ЄЦБ), займають 29% болгарського банківського сектора, і по 16% на ринках банківських послуг у Сербії та Румунії.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's в середу знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "ВВВ +" з "А-", крім того, за рейтингом зберігається "негативний" прогноз.

Рейтинг Греції став найнижчим серед 16 країн єврозони. Це, за думку експертів, може спричинити негативні наслідки для всієї банківської системи країни.

Крім того, ЄЦБ поступово починає скорочувати обсяги грошових вливань у банківський сектор. У середу ЄЦБ провів останній аукціон за поданням кредитів терміном на 12 місяців.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!