Уряд скоротив обсяги відшкодування ПДВ

Четвер, 5 листопада 2009, 09:23

Державне казначейство у середу повідомило, що за січень-жовтень відшкодувало ПДВ на суму 31 млрд. гривень, при цьому не вказавши, скільки саме було компенсовано в жовтні.

Всього ж за дев'ять місяців 2009 року уряд відшкодував ПДВ майже на 29 млрд. гривень, що дає підстави припускати, що в жовтні було виплачено ПДВ не більше ніж на 2 млрд. гривень, пише газета "Дело".

За інформацією екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, в жовтні сума відшкодованого податку на додану вартість впала до мінімуму за весь рік і склала всього близько 1,5 млрд. гривень за місяць.

"У жовтні настільки загострилася проблема (з наповненням бюджету), що практично не відшкодовуються ПДВ", - зазначає Пинзеник.

Реклама:

У перші 9 місяців 2009 року обсяг компенсованого державою ПДВ не падав нижче 2 млрд. гривень, а у вересні цього року склав рекордні 7,1 млрд. гривень, нагадує видання.

Щоправда, ситуація у вересні була нетиповою, тому що тоді уряд відшкодував НАК "Нафтогаз України" 4,1 млрд. гривень податку на додану вартість для поповнення обігових коштів, щоб розрахуватися за імпортований в серпні газ - компанія повинна була заплатити "Газпрому" майже 670 млн. доларів.

Таким чином, план відшкодування ПДВ на вересень був суттєво завищений, в результаті чого коштів на повернення податку в жовтні та листопаді практично не залишилося (план з відшкодування було зменшено на 1,8 млрд. гривень).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!