Нацбанк озвучив плани на гроші МВФ

П'ятниця, 27 листопада 2009, 17:12

Національний банк України хотів би отримати кошти чергового траншу Міжнародного валютного фонду в свої резерви для реалізації завдань з підтримки платіжного балансу.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"НБУ був би щасливий мати всі ресурси, які надходять від МВФ, у своїх резервах", - сказав він.

За його словами, направлення коштів МВФ у резерви НБУ більшою мірою відповідало б правилам роботи самого Фонду, аніж фінансування державного бюджету країни.

Реклама:

Крім того, Круглик зазначив, що спрямування цих коштів в резерви НБУ створить додатковий ресурс для підтримки стабільності гривні і підтримає впевненість іноземних інвесторів в українській економіці.

Директор департаменту нагадав, що в розпорядження уряду надійшла майже половина кредитних коштів, виділених МВФ в рамках програми stand-by.

У зв'язку з цим Круглик зазначив критику на адресу МВФ з боку представників ряду країн за пряме фінансування бюджету України.

За його словами, переговори з МВФ про формат продовження реалізації програми stand-by тривають: остаточне рішення ухвалить Рада директорів Фонду.

Директор департаменту також повідомив, що НБУ веде переговори з МВФ щодо зниження узгодженого з Фондом прогнозу розміру чистих валютних резервів (резерви за вирахуванням залучень від МВФ) до кінця 2009 року, який є кількісним маяком у програмі stand-by.

Як повідомлялося, МВФ восени 2008 року прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by у розмірі близько 17 млрд. доларів.

Україна вже отримала три транші на загальну суму майже 11 млрд. доларів. При цьому в другому кварталі Фонд надав країні другий транш в розмірі близько 2,8 млрд. доларів, які були приблизно порівну розподілені між Нацбанком і урядом, а в третьому кварталі - третій транш на 3,3 млрд. доларів, які повністю отримав у розпорядження уряд.

Виділення четвертого траншу в розмірі 3,8 млрд. доларів було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві наприкінці жовтня, однак не зробила позитивної заяви про завершення перегляду.

МВФ очікує формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!