Німецький концерн купуватиме українські "парникові" квоти

Вівторок, 6 жовтня 2009, 09:16

Німецький енергетичний концерн RWE Power підписав з компанією "Західенерго" контракт на закупівлю квот на обсяги викидів парникових газів.

Щорічно від цього контракту українська сторона отримуватиме півмільйона євро, пише Deutsche Welle.

Продати Україні квоти на викид СО2 стало можливим завдяки реконструкції сьомого енергоблоку Бурштинської теплоелектростанції, яка належить ВАТ "Західенерго".

В результаті переобладнання ефективність енергоблоку підвищиться і на 110 тис. тонн СО2 зменшаться викиди парникових газів.

Реклама:

Цю квоту готовий купити німецький концерн в рамках механізму "проектів спільного впровадження" за Кіотським протоколом.

Як повідомила в інтерв'ю виданню начальник відділу охорони довкілля та інноваційних екотехнологій НАК "Енергетична компанія України" Ірина Вербицька, контракт з німецьким концерном RWE Power почне діяти в 2011 році, але Україна вже сьогодні не проти отримати від німців аванс за "парникові квоти".

Втім, тут є проблеми. "Кожен покупець вимагає гарантії під авансові кошти. А у нас, на жаль, немає можливості взяти банківську гарантію під такий платіж. Бо в Україні жоден банк не видає гроші під обіцянку скоротити викиди парникових газів у майбутньому", - сказала Вербицька.

Щорічних півмільйона євро виторгуваних за надлишкові СО2 українська сторона планує направити на покриття витрат, пов'язаних з реконструкцією енергоблоку Бурштинської ТЕС.

За подібною схемою "Енергетична компанія України" планує модернізувати енергоблоки теплоелектростанцій "Центренерго" та "Донбасенерго".

Цими проектами вже зацікавилися нідерландська та англійська компанії, розповіла Ірина Вербицька.

"Енергетична компанія України" створена 2004 року. Вона об'єднує державні електроенергетичні активи.

Держхолдингу, зокрема, належать контрольні пакети акцій у ВАТ "Донбасенерго", ВАТ "Центренерго", ВАТ "Дніпроенерго" і ВАТ "Західенерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: