МВФ прогнозує різке скорочення економік у СНД

Четвер, 1 жовтня 2009, 19:34

Економіки країн СНД в 2009 році продемонструють більш різке скорочення, ніж очікувалося раніше, однак початок відновлення в Росії і зростання цін на сировину повинні закласти основи для зростання в 2010 році.

Про це ідеться у доповіді Міжнародного валютного фонду про стан світової економіки, повідомляє агентство Reuters.

"Економічні наслідки глобальної кризи були серйозними для країн СНД. Для більшості з них дорога до відновлення буде складною", - говориться в документі.

Згідно із прогнозом МВФ, економіки країн СНД скоротяться в 2009 році на 6,7% у порівнянні з прогнозованим у липні зниженням на 5% і зростанням на 5,5% в 2008 році.

Реклама:

Найбільша економіка блоку - Росія - продемонструє скорочення ВВП на 7,5%. ВВП України скоротиться на 14%, Казахстану - на 2%.

Найбільш значне зниження - на 15,6% - продемонструє економіка Вірменії.

У свою чергу, Азербайджан і Узбекистан продемонструють в цьому році зростання на 7,5% і 7% відповідно.

"Більшість країн-експортерів енергоносіїв справляються з фінансовими потрясіннями і падінням цін на сировину відносно непогано, тому що можуть спиратися на значні резерви і менш залежні від подій в Росії", - вважає МВФ.

Згідно з прогнозом, у 2010 році регіон продемонструє зростання економіки на 2,1%, незважаючи на "знижувальні ризики", до яких МВФ відносить можливість поглиблення кризи у світі і в Росії зокрема, так само як і потенційне зниження цін на енергоносії.

МВФ, який під час кризи допоміг декільком країнам СНД, не виключає потреби в новому фінансуванні і вважає, що в економіках з низьким рівнем доходів потрібно підтримувати гнучкість валютного курсу для захисту конкурентоспроможності експорту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!