Думка експерта: Зниження рейтингу не вплине на діяльність "Нафтогазу"

Четвер, 24 вересня 2009, 17:30

У четвер Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) надала право НАК "Нафтогаз України" на випуск боргових зобов'язань за кордоном.

В цей же день міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній і національній валюті для НАК "Нафтогаз України" з "CC" до "С" і зберегло по них негативний прогноз.

За словами голови інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександра Спасіченко, таке зниження рейтингу не є чимось несподіваним.

"Якщо рейтинг має негативний прогноз (а раніше він таким і був: "СС, негативний прогноз"), і не відбувається нічого оптимістичного, то рейтинг теж врешті-решт буде знижений. На те і дається прогноз. Точно так само і зараз - раз прогноз знову негативний, чекаємо або чогось несподіваного, або наступного зниження", - зазначив він.

Реклама:

Водночас, експерт висловив сумнів щодо впливу зниження рейтингу НАК на її діяльність.

"Не думаю, що зниження рейтингу на щось вплине у цьому випадку. У той час, коли йдуть переговори щодо реструктуризації, рейтинг явно вторинний", - сказав він.

Щодо впливу новини про зниження рейтингу на результати переговорів з кредиторами, Спасіченко зазначив: "Не здивуюся, якщо вони будуть наполягати на підвищенні прибутковості. І це було б розумною вимогою, з огляду на ризики емітента та терміни реструктуризації".

Загалом експерт висловив переконання, що випуск нових євробондів навряд чи сильно допоможе покращити фінансове становище "Нафтогазу".

"Глибоко переконаний, що поліпшити стан "Нафтогазу" здатний в першу чергу кардинально інший підхід до управління компанією. Не в кредитах щастя, а в їх грамотному та, головне, цільовому використанні", - наголосив він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: