"Укренерго" сподівається на міжнародний кредит для будівництва ЛЕП

Четвер, 24 вересня 2009, 13:27

Держпідприємство "НЕК "Укренерго" планує до кінця 2009 року підписати кредитну угоду на 300 млн. євро з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) для будівництва лінії електропередач (ЛЕП) напругою 750 кВ "Запорізька АЕС - підстанція "Каховська".

Про це заявив виконуючий обов'язки директора "Укренерго" Костянтин Ущаповський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Я думаю, що до кінця цього року проектна і кредитна угоди будуть підписані", - сказав він.

За його словами, прогнозна оцінка вартості будівництва ЛЕП в цінах 2009 року становить 3 млрд. гривень.

Реклама:

Проект будівництва ЛЕП найближчим часом буде передано до "Укрбудінвестекспертизи", додав Ущаповський.

В.о. директора "Укренерго" також нагадав, що будівництво лінії планується завершити в 2015 році, відзначивши при цьому, що реалізація цього проекту дозволить покращити стабільність роботи південній енергосистеми, а також забезпечить додаткові 250-300 МВт потужності для електропостачання Кримського півострова.

Як повідомлялося, про плани залучити кредит ЄБРР і ЄІБ на будівництво на реалізацію першого етапу будівництва повітряної лінії (ПЛ) напругою 750 кВ "Запорізька АЕС - Каховська" "Укренерго" заявило у квітні 2009 року.

Перший етап, крім будівництва ПЛ протяжністю 190 км, передбачає спорудження нової підстанції (ПС) 750/330 кВ "Каховська" з одним автотрансформатором та заходами на неї двох ПЛ 330 кВ "Новокаховська-Островська" протяжністю 28,15 км і "Новокаховська-Херсонська" протяжністю 17 км.

На другому етапі планується монтаж другого автотрансформатора на ПС "Каховська" для забезпечення подальшого будівництва ще шести заходів 330 кВ.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, яке перебуває у підпорядкуванні Міністерства палива та енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: