"Нафтогаз" готує дефолт?

Середа, 23 вересня 2009, 09:22

НАК "Нафтогаз України" може оголосити дефолт за єврооблігаціями.

Компанія повинна виплатити за цінними паперами 500 млн. дол. вже 30 вересня. Це означає, що держкомпанія змушена буде оголосити дефолт за єврооблігаціями, пише видання "Дело".

Як повідомлялося, Кабінет міністрів дозволив НАК "Нафтогаз України" вести переговори з власниками євробондів про реструктуризацію заборгованості за єврооблігаціями до 20 жовтня.

У Кабміні розуміють, що консультанти "Нафтогазу" не встигнуть домовитися з власниками єврооблігацій НАК до 30 вересня і згодні на дефолт щодо паперів компанії на 500 мільйонів.

"Якби "Нафтогаз" встиг отримати "добро" інвесторів на реструктуризацію до дати погашення, як це прийнято на ринку єврооблігацій, то юридично дефолту в НАКу не було б", - говорить старший аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Есперт не сумнівається, що за час, який залишився до 30 вересня, фінансові радники "Нафтогазу" не закінчать переговори з облігаціонерами.

"Тримувачам євробондів інформацію про збори інвесторів компанії поки не розсилали. Навряд чи консультантів НАКу вистачить тижня, щоб організувати зустріч з ними", - говорить Фурса.

У постанові уряду також повідомляється, що Кабмін затвердив запропоновані НАКом і Мінфіном умови реструктуризації з українського боку. Однак ці параметри так і не були оприлюднені.

"Умови реструктуризації будуть оголошені в найближчі дні, - пообіцяв голова прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський. - Вони будуть оголошені одразу всім інвесторам, і зроблено це буде публічно".

Проте, як повідомив міністр палива і енергетики Юрій Продан, цілком імовірно, що умови реструктуризації будуть поширені тільки серед інвесторів НАКу.

"Така інформація підпадає під категорію конфіденційної і, можливо, буде оформлена документом для службового користування", - заявив міністр.

Втім, експерти кажуть, що це немає ніякого сенсу, тому що євробонди є публічним інструментом й інформація все одно на ринку з'явиться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: