Швейцарія розкриє банківську таємницю вкладів росіян

Вівторок, 22 вересня 2009, 09:42

У листопаді відомості про рахунки росіян в швейцарських банках можуть стати доступні російським податківцям.

Президент Дмитро Медведєв припустив, що Росія може звернутися до Швейцарії з проханням розкрити банківську таємницю росіян, пише видання "Дело".

А президент Швейцарії Ханс-Рудольф Мерц майже погодився: в його країні поважають банківську таємницю, але треба відрізняти захист інвестицій від захисту інформації, пов'язаної з протиправними діями.

Мерц нагадав, що Швейцарія вже пішла назустріч США в аналогічному питанні, а до кінця року підпише 12 міждержавних угод про обмін інформацією.

У травні представник Мінфіну називав Швейцарію в числі країн, з якими міністерство за підтримки МЗС веде переговори про додаткові протоколи до угод про отримання податкової інформації.

Росія хоче закріпити в них обов'язок Швейцарії надавати інформацію про кінцевих бенефіціарів фірм, навіть якщо це банківська таємниця або особиста таємниця агента або довірчого керуючого, причому запит не буде мати потребу в судовій перевірці.

Представник швейцарської делегації сказав, що з Росією угоду планується підписати в листопаді.

Швейцарія буде робити все, щоб її виключили зі списку країн ОЕСР, де можна приховати злочинні доходи, запевнив Мерц. Країна потрапила до списку на початку року.

У серпні UBS за участю швейцарської влади погодився видати США імена 4450 клієнтів - США вимагали 52 000.

Швейцарія підписала угоду про надання з січня 2010 року інформації французам, після чого міністр бюджету Франції Ерік Верт заявив, що його країна отримала дані про 3000 осіб, яких з великим ступенем імовірності приховують доходи - 3 млрд. євро.

За оцінкою прокурорів США, UBS допомагав приховувати активи на 20 мільярдів доларів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: