"Укрінтеренерго" потіснять на експорті

Понеділок, 14 вересня 2009, 09:32

Держпідприємство "Укрінтеренерго" втрачає монополію в експорті електроенергії з України - компанія зможе працювати за нинішніми договорами з контрагентами тільки до кінця року.

У цей період за нею залишатиметься законтрактована пропускна здатність міждержавних ліній електропередач.

Таку пропозицію Мінпаливенерго направило на адресу Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), пише газета "Дело".

Регулятор повинен буде врахувати його при підготовці порядку проведення аукціонів на доступ до перетинах.

Реклама:

Наразі контракти "Укрінтеренерго" передбачають використання всієї потужності так званого "Бурштинського енергоострова" (500-550 МВт), з якого здійснюється експорт електроенергії в напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії. Окремі контракти держкомпанії діють до 2015 року.

Відповідно, після впровадження аукціонів виникло питання щодо майбутнього договорів. Якби їх зберегли, вільних потужностей для виставлення на аукціон не залишилося б.

За словами міністра палива та енергетики Юрія Продана, робота над порядком проведення аукціонів буде завершена у вересні.

У жовтні, за припущенням чиновника, може відбутися перший аукціон. Імовірно, на перший аукціон може бути виставлена потужність в 100 МВт.

"Швидше за все, ми розпишемо в порядку конкретно, скільки помісячно має виставлятися на аукціон, а з 1 січня це буде повний обсяг (500-550 МВт)", - повідомив Продан.

У той же час він допустив, що розірвання контрактів "Укрінтеренерго" може бути пов'язаней з певними труднощами. Зокрема, зі зверненнями контрагентів в судові органи і подальшим блокуванням аукціонів.

В "Укрінтеренерго" відзначили, що поки не розглядали можливість зміни або розірвання договорів з партнерами до кінця року.

"Коли порядок (проведення аукціонів) буде затверджений офіційно, ми почнемо планувати свої дії. Звичайно, виключати судові розгляди не можна, однак це питання переговорів", - зазначив співрозмовник видання у держкомпанії.

Якщо "Укрінтеренерго" вдасться полюбовно домовитися зі своїми контрагентами про зміну умов контрактів, вона зможе продовжувати експорт електроенергії і в 2010 році.

Для цього держкомпанія повинна буде прийняти участь в аукціоні на рівних з іншими компаніями, що мають ліцензії на постачання електроенергії, а також виграти право на використання пропускної здатності.

Очікується, що конкурентами "Укрінтеренерго" можуть стати компанія Power Trade Ріната Ахметова та державна НАК "Енергетична компанія України".

Як повідомлялося, 19 березня Верховна рада прийняла закон про аукціонний доступ до експорту електроенергії.

Відповідно до закону, НКРЕ має розробити порядок, що визначає фінансові гарантії доступу до пропускної здатності, величину пропускної здатності і початкову ціну доступу. Аукціон буде проводити національний оператор електромереж - НЕК "Укренерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: