Колектори придумали для себе Кодекс етики

Середа, 5 серпня 2009, 12:17

Незалежна асоціація українських колекторських агентств (НАУКА) розробила і затвердила "Кодекс етики колектора".

Документ регулює діяльність колекторських агентств, що входять до складу асоціації, і визначає порядок роботи зі скаргами громадян на недобросовісні дії колекторних компаній, пише газета "Коммерсант-Украина".

Зокрема, кодекс зобов`язує членів асоціації зберігати в таємниці будь-яку інформацію, що надійшла від боржника.

Окрім того, члени асоціації беруть на себе зобов`язання не використовувати методи стягнення боргу, які "можуть образити честь і гідність боржника", а також "безпідставно не тиснути на нього у разі неплатежу".

Реклама:

"Колектор зобов`язаний брати до уваги всю надану інформацію щодо причин неплатежу перед ухваленням рішення про необхідність примушення до сплати боргу", - йдеться в документі.

У разі порушення принципів, закладених в кодексі, діяльність відповідної колекторської компанії розглядатиметься на засіданні комісії НАУКА з етики, яка ухвалює рішення про виключення з асоціації.

Передбачено також можливість оприлюднення методів, які використовують в роботі порушники кодексу.

За словами президента НАУКА, генерального директора колекторської компанії X-Point Романа Кривошеєва, необхідність визначення єдиних правил поведінки колекторів спричинена збільшенням кількості компаній, які пропонують послуги із стягнення боргів.

"Таких компаній стає все більше. Серед колекторів є й такі, що не гребують різними методами: наприклад, розсилають листи з погрозами, перевищують суму боргу, яку пред`явлено до погашення", - говорить він.

Як відомо, до складу Незалежної асоціації українських колекторських агентств входить дев`ять компаній, тоді як зареєстрованих колекторських компаній, за даними Асоціації колекторського бізнесу України, зараз понад 60.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: