Бензин може подешевшати

Понеділок, 6 липня 2009, 19:24

Зниження паливних котирувань в Європі протягом другої половини червня і на початку липня може стабілізувати ситуацію на паливному ринку України.

Так вважають експерти ТОВ "Консалтингова група А-95", повідомляє видання "Дело" з посиланням на прес-службу компанії.

На думку експертів, у випадку розвитку позитивної динаміки в світі зниження цін на бензин можливо, вже в липні.

За даними групи "А-95", з 16 червня до 2 липня ціна на високооктановий бензин А-95 на Півночі-заході Європи знизилася з 746 дол. до 625 дол./т (16,2%), котирування дизельного палива втратили 8,1% (-49 дол./т). За цей же період російська нафта Urals в Середземномор'ї подешевшала на 5,8 дол./бар., з 70,3 дол. до 66,2 дол./бар.

"Це гарний сигнал для українського ринку, який поки що знаходиться під впливом цінових рекордів, зафіксованих в Європі в середині червня", - коментує ситуацію директор компанії Сергій Куюн.

На його думку, таке зниження вартості бензинів здатне, як мінімум, провести Стабілізуючий ефект, а у разі фіксації на даних позначках або подальшого зниження, привести до адекватного зниження роздрібних цін в Україні.

Між тим, зазначають експерти, однозначно прогнозувати ситуацію на паливному ринку складно, зважаючи на існування низки об'єктивних і суб'єктивних факторів.

При цьому аналітики групи виділяють два різних сценарії поведінки цін на бензини та дизельне паливо.

На думку експертів, на користь довгострокової стабілізації цін на поточних позначках по бензину А-95 в діапазоні 6,70-7,10 грн./л говорить той факт, що за двомісячний період зростання цін у світі Україна контрастує відставанням як від оптового ринку, так і від найближчих країн.

У Литві, Румунії, Угорщини, Болгарії та низки інших країн, які, як і Україна, не мають достатніх власних нафтових ресурсів, роздрібні ціни на бензин А-95 в перерахунку на гривню виросли за травень-червень на 1,52-1,90 грн./л, тоді як в Україні - на 1,0 грн./л.

"Вартість бензину А-95 на АЗС не досягла свого піку, тому червневе зниження світових цін, переважно, надасть стабілізуючу дію", - говорить Куюн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!