ЄЦБ продовжить викуп облігацій і в 2010 році

Понеділок, 13 липня 2009, 15:42

Європейський центральний банк (ЄЦБ) продовжить викуп забезпечених облігацій і в 2010 році.

Про це заявив голова банку Жан-Клод Тріше, повідомляє агентство Bloomberg.

"Ми впевнені, що цей захід надасть підтримку фінансовим ринкам. Ефект від оголошення про початок викупу активів був надихаючим. Програма стартувала минулого тижня, буде проводитися поступово і продовжиться в наступному році. Ми вже спостерігаємо появу ряду нових випусків забезпечених облігацій та звуження спредів у цьому важливому сегменті, що має вплинути і на інші фінансові ринки", - сказав він.

За словами Тріше, може пройти "деякий час", перш ніж банки почнуть надсилати в економіку надлишкову ліквідність, яка у них з'являється.

Реклама:

"Ми нагадуємо банкам про їх відповідальність за продовження кредитування компаній і домовласників за прийнятними ставками і в адекватних обсягах", - відзначив він.

Тріше вважає також, що настав час думати і про відкликання заходів зі стимулювання економіки.

"Підготовка до виходу дуже важлива. Я хотів би застерегти від формування спільної думки, що припускає, що зараз занадто рано, або несвоєчасно обговорювати стратегії відходу від стимулюючих заходів. Очевидно, що така думка є невірною", - заявив він.

ЄЦБ "забезпечить швидке згортання реалізованих програм, а також те, що надходить ліквідність зможе бути абсорбувати, коли макроекономічна ситуація покращиться", заявив глава Тріше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: