Залежність економік країн Азії від США знижується

Середа, 1 липня 2009, 10:31

Залежність країн Азії, що найбільш швидко розвиваються, від США та Європи знижується.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на газету The New York Times.

Слово "декаплінг", яке в розпал кризи забули, знову стає актуальним, і в першу чергу - для Азії, пише видання.

"Декаплінг" - зниження ступеня кореляції між США і країнами, що розвиваються в міру ускладнення структури економіки останніх. Відповідно до цієї концепції, в умовах проблем західної економіки emerging markets будуть зростати більш активно - аж до негативної кореляції з темпами зростання в розвинених країнах.

Більшу частину минулого року ця теорія виправдовувалася, так як багато хто з emerging markets утримувалися від ризикованих інвестицій, які призвели до колапсу багатьох банківських груп Заходу, тому перші місяці 2008 року в країнах, що розвиваються, пройшли відносно спокійно.

Однак з осені минулого року, після того, як банкрутство Lehman Brothers у вересні потрясло всю світову фінансову систему і споживчий попит почав різко скорочуватися, спад торкнувся і країн, що розвиваються, і про "декаплінг" забули, говориться в статті.

Зараз ситуація знову змінюється, і особливо це помітно на прикладі тих країн Азії, що розвиваються. Тому економісти знову повернулися до ідеї "декаплінга".

Азія дуже сильно залежить від продажу виробленої продукції споживачам у США і Європі, і багато топ-менеджерів стверджують, що необхідною умовою повернення до бурхливого зростання в АТР є стабільна економіка США.

Тим не менш, дані за останні місяці показують значні відмінності між станом економіки в західних країнах та Азії, особливо в Китаї та Індії. Безумовно, темпи зростання в регіоні сповільнилися, експорт та інвестиції скоротилися, мільйони людей втратили роботу. Але вже зараз у Китаї та Індії проявляються позитивні тенденції, яких не спостерігається на Заході, пише The New York Times.

Наприклад, обсяги промислового виробництва в Китаї виросли в червні, про що свідчить опублікований у середу індекс менеджерів закупівель. Значення індексу виросло до 53,2 пункту з 53,1 у травні.

Криза прийшла в Азію пізніше, ніж до країн Заходу, і економіка азіатських emerging markets була до моменту його початку більш стійкою, вважають економісти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: