Експерт пропонує СНД перейти на спільну систему розрахунків

Понеділок, 8 червня 2009, 14:01

Подолати фінансово-економічну кризу можливо шляхом переходу від віртуальної економіки до реальної, від доларизації до нової Євразійської валютної системи.

Про це під час Петербурзького міжнародного економічного форуму заявив голова робочої групи з розробки стратегії економічного розвитку Співдружності незалежних Держав (СНД), заступник міністра економіки Валерій Мунтіян.

"Країнам СНД необхідно сконцентрувати зусилля на створенні власної повноцінної регіональної валютної системи, яка прив'язана до реального сектору економіки, підкріплена енергетичними та іншими критично важливими природно-сировинними ресурсами", - сказав він.

На думку Мунтіяна, нинішня політика доларизації з використанням спекулятивних фінансових інструментів може зіграти роль "троянського коня" стосовно економік країн СНД.

Реклама:

"Поки не створена нова більш ефективна світова фінансова система і нова світова валюта, необхідно перейти на загальну для країн СНД систему розрахунків у національних валютах. Таким чином, держави СНД зможуть мінімізувати наслідки світової фінансової кризи і захистити свої економіки. Ця криза нав'язана нам ззовні, і ми не повинні платити за чужі помилки", - підкреслив він.

Мунтіян особливо підкреслив, що міжнародні рейтинги деяких країн Співдружності наблизились до преддефолтних.

Тому необхідно ліквідувати безгрошів'я в економіці терміново усунувши структурні диспропорції між грошовою і товарною масою, між виробництвом та споживанням, між заощадженням та інвестиціями.

"По-перше, виправити диспропорцію можна шляхом збільшення рівня монетизації до 50-70% від ВВП. По-друге, необхідно створити умови, при яких рентабельність підприємств буде вищою від ставки за кредитами, у протилежному випадку вони будуть фінансувати собі в збиток", - сказав Мунтіян.

По-третє, вважає експерт, слід знизити ставку рефінансування мінімум удвічі.

"Оптимальна ставка не повинна перевищувати 5-6%, як це зробив Китай та Індія. У такому випадку інвестиції будуть направлятися в реальний сектор економіки", - зазначив він.

"По-четверте, відношення сукупних активів банківської системи до ВВП повинно відповідати 80-100% ВВП. Терміни залучення й розміщення коштів-кредитів і депозитів повинні бути рівні. У банківській системі наших країн ці пропорції порушені", - підкреслив Мунтіян.

У зв'язку з цим він також зазначив, що якщо більше чверті банківських ресурсів формується за рахунок міжбанківського ринку, отже основна частина банків не виконує свої функції кредитних організацій і може спровокувати ефект доміно.

Крім того, швидке зростання портфельних інвестицій - це штучний розігрів ринку для масової скупки і наступних продажів акцій емітентів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!