Поляки хочуть української електрики

Четвер, 25 червня 2009, 10:59

Асоціація споживачів електроенергії та газу Польщі (Forum Odbiorcow Energii Elektrycznej i Gazu) виявила зацікавленість у закупівлях української електроенергії.

За словами керівника організації Генрика Калиша, поляки почали відповідні переговори з українським держпідприємством "Укрінтер-енерго", пише газета "Дело".

"Ми обмінялися листами про наміри, де йшлося про можливість закупівлі електроенергії. Два тижні тому Асоціація домовилася про зустріч з представниками "Укрінтеренерго", однак в останній момент вона була скасована українською стороною", - сказав Калиш.

За його словами, нині промисловці очікують відповіді української держкомпанії.

Реклама:

У планах поляків - закупівля в Україні до 2 мільярдів кіловат-годин електроенергії на рік.

Наразі постачання до Польщі можливі тільки двома способами.

Перший - по одній лінії електропередачі напругою 220 кіловат Добротвірська ТЕС - Замость (Польща), яку зараз експлуатує компанія Zomar SA.

Другий можливий маршрут - лінія електропередач напругою 750 кіловат Хмельницька АЕС - Жешув (Польща).

За даними Мінпаливенерго, нині вона перебуває в робочому стані. Однак зараз поставки електроенергії до Польщі через цю лінію неможливі через несинхронізованість енергосистем двох країн.

Щоб налагодити експорт, на території Польщі необхідно побудувати так звані вставки постійного струму, які забезпечують перетік потужностей.

За словами Генрика Калиша, десять польських компаній, які входять до Асоціації споживачів електроенергії та газу, вже висловили готовність інвестувати у цей проект.

За оцінкою асоціації, для його реалізації необхідно близько 600 мільйонів злотих (185 мільйонів доларів).

Асоціація споживачів електроенергії та газу Польщі була створена в 2007 році.

Вона об'єднує 11 галузевих організацій, серед яких Палата промислової енергетики і споживачів енергії, Металургійна промислово-торгова палата, Конфедерація будівництва та нерухомості, Польська палата хімічної промисловості і т.д.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: