Експерти схвалюють експорт електроенергії "Західенерго" й "Енергоатома"

Четвер, 18 червня 2009, 13:24

Експерти позитивної оцінюють наміри енергогенеруючої компанії "Західенерго" (Львів) і Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" почати експорт електроенергії.

Про це повідомляє агентство "Українські новини".

"Тільки так генерації дійсно зможуть збільшити завантаження своїх потужностей і хоч якось протриматися на плаву. Ініціативи "Західенерго" й "Енергоатома", а також інших компаній, що прагнуть почати самостійний експорт електроенергії, повністю логічні й головне, у сьогоднішніх умовах - рятівні для галузі", - повідомив аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

За його словами, відсутність належних правил гри на ринку експорту електроенергії призвела до величезних збитків не тільки приватних енергогенеруючих компаній, але й державних.

Реклама:

Зокрема це стосується "Західенерго", що працює з мінусовою рентабельністю, оскільки, виробляючи електроенергію, не має права її експортувати і як наслідок заробляти на ній.

Експерт зазначає, що Державна компанія зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (що лишається поки оператором імпорту-експорту електроенергії) уклала невигідні для виробників електроенергії договори до 2015 року, які не можна розірвати.

"Чи так це насправді, яка вартість електроенергії в цих договорах і що буде далі, зовсім не ясно. Непрозора схема експорту електроенергії призводить до падіння експорту, що знизився з початку року майже на 50%", - зазначив Паращій.

Існуюча ситуація на ринку, зі слів аналітика, веде до зниження завантаження Бурштинської ТЕС, у якої завантаженими залишаються тільки 30%.

Таким чином, на його думку, мова йде про монополізм одного посередника при експорті електроенергії, що призвело до штучного стримування росту її продажів і виробництва.

Як повідомлялося, "Енергоатом" раніше заявляв про готовність експортувати вироблену на власних атомних електростанціях електроенергію в Росію.

5 червня "Західенерго" і компанія System Consulting ZRt уклали контракт на поставку 250 МВт електроенергії в Угорщину на 2009 рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: