США готують масштабну реформу фінансового сектора

Четвер, 18 червня 2009, 10:40

Президент США Барак Обама виклав у середу наймасштабніший з 30-х років план реформ системи фінансового регулювання, який торкнеться практично всіх сторон діяльності банків і всіх сегментів фінансового ринку.

Американська влада планує отримати важелі, які дозволять їм регулювати спади і злети економічної активності, запобігаючи виникненню "бульбашок", наглядати за найбільшими фінансовими фірмами, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Культура безвідповідальності вкорінилася від Уолл-стріт до одноповерхової Америки, - сказав у своєму виступі в середу президент. - Режим регулювання фінансових ринків, сконструйований на хвилі економічної кризи 20 століття - Великої депресії, не встояв перед глобальною економікою 21 століття з її швидкістю, масшабами і витонченістю".

Білий дім разом з конгресом, який має тепер прийняти нові закони, планують завершити створення оновленої системи регулювання, яка, на відміну від тенденцій останніх десятиліть, призведе до посилення впливу держави на фінансові ринки, вже до кінця року.

У той же час багато положень плану напевно зустрінуть опір і вже були в середу піддані критиці, кажуть спостерігачі.

Банки, пише The Wall Street Journal, зокрема, побоюються, що створення агентства з регулювання ринку споживчих фінансових послуг буде заважати впровадженню нових продуктів і, підвищивши витрати банків, зробить кредити більш дорогими.

Новий об'єднаний банківський регулятор може ускладнити, наприклад, випуск "екзотичних" іпотечних облігацій, які були широко поширені в часи недавнього буму на ринку житла кілька років тому і, як виявилося, піддавали споживачів занадто великим ризикам.

Обама вважає, що регулятори повинні зробити так, щоб споживачі розуміли, які фінансові продукти вони отримують. У цьому зв'язку нове агентство, можливо, зможе диктувати правила для випуску деяких банківських продуктів, розширить вимоги щодо надання інформації.

Адміністрація також хотіла б підвищити вимоги до капіталу банків і обмежити їх можливості щодо прийняття на себе ризиків. Це, природно, зменшить прибутковість деяких банків.

Нагляд буде більше фокусуватися на контролі за банківськими холдингами в цілому, а не на окремих банках з ліцензіями.

До сфери уваги Федерального резерву потраплять також хедж-фонди та фонди приватних інвестицій. Вони повинні будуть проходити реєстрацію в комісії з цінних паперів і бірж.

Асоціація хедж-фондів заявила в середу, повідомляє агентство Bloomberg, що введення реєстрації буде занадто обтяжливим для компаній, під керуванням яких знаходиться менше 250 млн. дол., і негативно вплине на розвиток індустрії хедж-фондів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: