Україна відновить продаж електроенергії на експорт

Четвер, 28 травня 2009, 18:45 -

Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності (ДПЗД) "Укрінтеренерго" 8 червня проведе аукціонні торги з продажу одного лота електричної енергії на експорт до країн UCTE (Угорщина, Словаччина і Румунія).

Про це ідеться в офіційному оголошенні ДПЗД, оприлюдненому у четвер.

Згідно з повідомленням, на торги виставлено обсяг, еквівалентний постачання електричної енергії рівним безперервним графіком потужністю 100 МВт на період з 10 по 30 червня включно.

"Положення про організацію та проведення аукціонів та інформація про аукціон, які містять умови участі в ньому, будуть розміщені, починаючи з 29 травня, на сайті ДПЗД "Укрінтеренерго", - відзначається у повідомленні.

Реклама:

Оголошення призначене для претендентів-іноземних суб'єктів господарювання.

Як відомо, попередній аукціон з продажу електроенергії на експорт "Укрінтеренерго" оголосило восени 2007 року, після чого аукціони були припинені через судові суперечки.

У липні 2009 року також очікується перший аукціон на право доступу до електромереж для експорту після того, як Верховна рада навесні подолала вето президента на закон про аукціонний доступ до експорту електроенергії.

Відповідно до нього, електроенергія для експорту з України повинна закуповуватися за оптовою ринковою ціною.

Аукціон буде проводитися Національною енергетичної компанією (НЕК) "Укренерго" - національним оператором електромереж - раз на місяць на термін до року за умови наявності вільних пропускних спроможностей на термін не більше року.

Національна комісія регулювання електроенергетики буде визначати порядок витрачання отриманих від аукціонів коштів на погашення реструктуризованої заборгованості державного підприємства "Енергоринок" (оптовий постачальник електроенергії) енергогенеруючим компаніям та "Укренерго" і фінансування інвестиційної програми "Укренерго".

Наразі експорт електроенергії з України здійснюється за прямими договорами між ДПЗД "Укрінтеренерго" та імпортерами української електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: