НБУ варто посилювати курс гривні помірно?

Вівторок, 26 травня 2009, 10:53

Національному банку (НБУ) доцільно у другому кварталі поточного року сприяти лише помірному посиленню обмінного курсу гривні.

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"У другому кварталі доцільно, по-перше, сприяти процесу лише помірного посилення обмінного курсу. По-друге, регулювати силу цього необхідно сприяння у відповідності зі змінами в балансі макрорісков рецесії та інфляції", - сказав він.

Радник голови НБУ пояснив, що посилення курсу в 2009 році не є відображенням розвороту в дії фундаментальних факторів.

При цьому він підкреслив, що якщо уповільнення спаду в економіці буде відбуватися повільніше, ніж зниження темпів інфляції, то посилення курсу слід обмежувати.

Керівник групи радників голови НБУ підкреслив, що ревальвація гривні в 2009 році не зупинила вирівнювання поточного рахунку платіжного балансу.

"Це відбувається в тому, що швидше темпи зниження ВВП обвалюють сукупний попит: споживчий та інвестиційний. З початку року, за моїми оцінками, ВВП скоротився на 19%, інвестиційний попит - на 36%, а споживчий - на 10%. Звідси різке зменшення дефіциту поточного рахунку, який відображає пропорцію між споживанням, яке падає глибше і швидше, і виробництвом, яке зменшується трохи повільніше", - пояснив Литвицький.

Він вважає, що в таких обставин певне посилення гривні може сприяти уповільненню спаду ВВП, оскільки буде підживлювати сукупний попит і, насамперед, споживчий.

За його словами, такий розвиток подій збереже тенденцію вирівнювання поточного рахунку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: