Єврокомісія сумнівається в реальності польських інвестицій ІСД

П'ятниця, 15 травня 2009, 19:53

Європейська комісія підтвердила у п'ятницю, що має сумніви щодо гарантій фінансування майбутніх інвестицій польській "дочки" Індустріального Союзу Донбасу ISD Polska, про які йдеться в останньому плані реструктуризації судноверфі Гданськ.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на слова прес-секретаря Єврокомісії у справах конкуренції Джонатана Тодда.

"На даний момент взагалі не зрозуміло, як це буде фінансуватися, хоча це є ключовим питанням при затвердженні плану Європейською комісією", - сказав він.

Єврокомісія сподівається, що польський уряд якомога швидше надішле до Брюсселя відсутні елементи плану.

Реклама:

"Допоки польські власті не з'ясують, хто і як заплатить, не зможемо затвердити план", - заявив прес-секретар.

У плані реструктуризації зазначені інвестиційні плани верфі на рівні 600 млн. злотих. Якщо Єврокомісія не затвердить план, тоді Гданьскій верфі загрожує банкрутство.

Після зустрічі в Єврокомісії у четвер віце-міністр фінансів Польщі Здзіслав Гавлік визнав, що план реструктуризації верфі потребує узгодження в сфері фінансування власного внеску інвестора, тобто ISD Polska.

Експертів з Єврокомісії не переконали представлені листи від банків та інвестфондів щодо планів будівництвя вітрових електростанцій (на Гданьскій верфі планують випускати металеві вежі для цих електростанцій). Єврокомісія чекає інших документів, які б підтвердили гарантії фінансування цього проекту.

Під час зустрічі в Брюсселі в четвер віце-міністр Гавлік зізнався, що найбільш оптимальними, хоча і дуже дорогими, були б банківські гарантії. Але під час кризи їх практично неможливо отримати.

Однак погодився з аргументацією Єврокомісії, що чим кращі і сильніші джерела фінансування, тим краще для верфі.

Від гарантії інвестиційного фінансування залежить згода Єврокомісії на подальшу підтримку Гданьскої судноверфі за допомогою державної допомоги в розмірі 150 млн. злотих.

Зі слів Гавліка стає зрозуміло, що крім питання щодо фінансування, всі інші пункти вже узгоджені.

Як повідомлялося, ІСД купив акції польської судноверфі, але Єврокомісія зажадала повернути ту державну допомогу, яку це верф отримувала до вступу Польщі до ЄС.

Ішлося про близько 250 млн. доларів.

У травні уряд Польщі вислав до Брюсселя черговий план реструктуризації з судноверфі у Гданську, створений спільно з представниками ІСД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: